De flygtede fra flammer og røg – nu vil familie ændre livsstil
Ifølge psykolog Jens Einar Jansen kan det have betydning for ens levemåde at se klimaforandringer helt tæt på.
Det startede som en god ferie for Louise Fassov Holm-Pedersen og hendes familie på Rhodos.
Undervejs begyndte de at høre om skovbrande andre steder på øen, men de blev forsikret om, at det ikke var noget, de skulle bekymre sig om.
Det ændrede sig dog hurtigt, da nabohotellet pludselig stod i flammer, og de måtte flygte til fods op langs kysten.
- Vi havde hele tiden ilden bag os. Vi var undervejs i ni timer, før vi var så heldige at komme med en bus væk derfra, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.
Nu er Louise Fassov Holm-Pedersen hjemme i Danmark igen. Oplevelserne har sat sig i hende og familien, men det har også fået hende til at tænke mere over deres klimaaftryk og forestillingen om, at klimaforandringerne lå længere ude i fremtiden.
- Sandheden er bare, at konsekvenserne for klimaforandringerne er her nu, og de konsekvenser er i visse tilfælde fatale, så det er virkelig noget, vi skal gøre noget ved nu, lyder det fra Louise Fassov Holm-Pedersen.
Og det er hun ikke alene om.
Ved Gardasøen i Italien fik Lars Damborg Kruse totalsmadret sin bil af kæmpehagl, og det har også fået ham til at tænke mere på sin families klimaaftryk.
Hagl på størrelse med tennisbolde
Lars Damborg Kruses familieferie ved Gardasøen ændrede sig markant, da han i sidste uge var en af de mange danskere, der fik smadret sin bil af kæmpehagl.
- Ud af det blå vælter det ned fra himlen med projektiler på størrelse med kokosnødder eller tennisbolde. Det slår op ad vægge, går igennem huse, forruder på biler splintres. Naboens bil holder lige ved siden af os, og vi kan høre bagruden eksplodere, husker han.
Nu er Lars Damborg Kruse hjemme i Danmark igen med sin familie, og oplevelserne har også fået ham til at tænke over, hvordan de som familie kan leve mere klimavenligt.
I første omgang vil han se på, om familiens nye bil skal være en elbil. Her efterlyser han dog, at politikerne kommer på banen og kigger på at sænke afgifterne på elbiler, eller at der bliver lavet en tilskudsordning, så det ikke er noget, man skal overveje, men købe som en selvfølge.
Helt generelt så Lars Damborg Kruse gerne, at politikerne kom mere på banen eksempelvis med nogle helt konkrete retningslinjer eller guidelines til, hvad danskerne selv kan gøre for at mindske deres klimaaftryk.
Det har betydning at opleve det tæt på
Jens Einar Jansen er psykolog, og han er ikke overrasket over, at Lars Damborg Kruse og Louise Fassov Holm-Pedersen nu vil ændre livsstil.
Når man oplever klimaforandringerne så voldsomt tæt på, kan man bedre se alvoren i det, forklarer Jens Einar Jansen.
Men vi har jo hørt på det her i årevis. I årtier har vi fået at vide, at hvis vi ikke gør noget, så går det galt. Hvordan kan det være, at vi kan ”udskyde det”, når vi får at vide, at det kan blive rigtig slemt?
- Det er der mange grunde til. En af tingene er, at klimaforandringer er så komplekse og store, så det er svært helt at vide, hvad vi skal gøre. Jeg tror, der er mange, der har lyst til at gøre noget, men de er lidt i tvivl om, hvad de kan gøre.
Der er ikke meget forskning netop på dette område, fortæller Jens Einar Jansen, men man ved, at når ansvar bliver fordelt på flere mennesker, så er det svært at handle. Så venter man hele tiden på, at andre skal gøre noget, forklarer han.
Derfor synes han også, det kan være en god idé, hvis myndighederne udstak nogle retningslinjer, som Lars Damborg Kruse foreslår.
- Man har måske brug for nogle retningslinjer, at nogle udstikker kursen og siger: ”Hvis du lever op til det her, så er det okay”, lyder det.
Har ikke gjort nok
For Lars Damborg Kruse og Louise Fassov Holm-Pedersen er der ingen tvivl om, at de fremadrettet vil være mere opmærksomme på, hvordan de lever.
Lars Damborg Kruse vil udover elbilen tænke over at købe lokalt, og så tænker han, at sommerferien næste år skal nydes i Danmark.
Og Lars Damborg Kruse opfordrer alle til at tænke over, hvad de kan gøre:
- De små ting i hverdagen, som man måske ikke får gjort noget ved, det bliver vi nødt til alle sammen at gøre, siger han.
Når Louise Fassov Holm-Pedersen ser på sit liv før turen til Rhodos, kan hun godt se, at hun ikke gjorde nok for at mindske sit klimaaftryk. Nu vil hun tænke mere over, hvad hun laver til aftensmad, og generelt hvilke produkter hun køber.
- Jeg tror, jeg har tænkt ligesom mange andre, at det også er min ret at have det godt. Vi er vandt til at spise kød og hygge os, men vi er nødt til at tage det her rigtig seriøst, slutter hun.