Havis på størrelse med Argentina forsvundet: - Det er ikke bare opsigtsvækkende, det er decideret skræmmende

Antarktis mangler et område på størrelse med Argentina sammenlignet med 2010, viser nye data.

I 45 år har videnskabsfolk indhentet data om udviklingen i havet omkring Arktis og Antarktis.

I 45 år har der været udsving, for isen vokser i de kolde vinterperioder, som Antarktis befinder sig i nu, og skrumper i de varme sommermåneder. Det er i sig selv ikke opsigtsvækkende.

Det er til gengæld konklusionerne i data indsamlet af forskere fra University of Colorados National Snow & Ice Data Center (NSIDC).

Havisen omkring Antarktis er denne vinter ikke vendt tilbage til noget, der bare minder om de forventede niveauer.

Laveste niveau i 45 år

Faktisk er niveauet 1,6 millioner kvadratkilometer under forrige vinters, som ellers også slog rekord dengang.

Isen er dermed på sit laveste niveau i de 45 års dataindsamling.

Og det er ikke godt. Det fortæller TV 2s meteorolog Rune Zeitzen.

- Det er ikke bare opsigtsvækkende, det er decideret skræmmende. Man skal passe på med at lave statistik, når der kun er 45 års data, men den afvigelse, der er fra normalen lige nu, er statistisk meget signifikant. Det bør ikke kunne ske, siger han.

I midten af juli var havisen omkring Antarktis 2,6 millioner kvadratkilometer under niveauet for perioden 1981 til 2010. Det er et område svarende til knap størrelsen på Argentina.

- Sidste år snakkede vi også om det, og det er virkelig usædvanligt. Man havde regnet med, at det ville ske over lang tid, men det er utroligt og uhyggeligt at se, at det sker i så stor grad, siger Rune Zeitzen.

Noget må have ændret sig radikalt

Det er også opfattelsen hos holdet af forskere bag den nye data. Til CNN fortæller glaciolog ved NSIDC Ted Scambos, at det ikke giver mening at tale om sandsynligheden for, at den slags sker.

- Spillet har ændret sig, siger han.

Nu forsøger forskerne at finde ud af hvorfor.

Data peger på, at global opvarmning spiller en afgørende rolle, men med den senest observerede ismangel, tyder noget på, at videnskabsfolkene endnu ikke har det fulde overblik over, hvor stor en rolle klimaforandringerne spiller.

Ændringerne er ifølge Ted Scambos "så ekstreme", at noget må have ændret sig radikalt i løbet af de seneste par år.

- Den Antarktiske havis er meget variabel. Den kan have store udsving, og det er en vigtig detalje. Men den udbredelse, der mangler lige nu, kan man ikke tilskrive udsvingene. Man kan næsten sige, at global opvarmning er et ekstra udsving, siger Rune Zeitzen.

Det vil kunne mærkes i fremtiden, fortæller han, for det vil betyde havvandsstigninger, og Antarktis gemmer på enorme mængder havvand.

- Vi ved ikke, om det vender, og jeg har ikke lyst til at være for dyster, men jeg tror ikke rigtig på det, når jeg kigger på data, siger han.