Dystert dansk klimastudie går verden rundt: Tættere på kollaps
Flere af verdens førende forskere mener, at studiet er bekymrende. Men nogle stiller også spørgsmålstegn ved beregningerne.
Et dystert, dansk klimastudie går i disse timer verden rundt.
I studiet har de to danske professorer Peter Ditlevsen og Susanne Ditlevsen regnet sig frem til, at en vigtig havstrøm kaldet AMOC, som flytter varmt havvand fra troperne til Nordeuropa, står til at kollapse allerede i dette århundrede - måske allerede om få år.
Dermed risikerer det danske klima at blive markant koldere – højst sandsynligt i 2057, lyder det fra forskerne.
Forudsigelse har tirsdag aften trukket overskrifter lige fra Danmark til Spanien, England og USA.
Men selvom de fleste forskere er enige om, at studiet er både vigtigt og interessant, diskuterer de også på kryds og tværs, om konklusionerne holder vand.
Et sammenbrud vil være ”irreversibelt”
Amerikanske CNN har sat en af verdens førende oceanografer, Stefan Rahmstorf, i stævne.
Det sker i en artikel med overskriften: ”Afgørende system af havstrømme på vej mod kollaps”.
Han fortæller, at vi ikke længere kan udelukke, at vi krydser et såkaldt tipping point i dette århundrede.
- Der er stadig stor usikkerhed om, hvor vendepunktet for AMOC er. Men det nye studie føjer til beviserne for, at det er meget tættere på, end vi troede for bare et par år siden, siger han til CNN.
Under overskriften ”Global opvarmning truer med sammenbrud af atlantiske strømme i dette århundrede”, erklærer en af verdens førende eksperter i tipping points Tim Lenton sig enig.
- Når først vi er forbi det tipping point, vil sammenbruddet af Amoc være irreversibelt, siger han blandt andet til Financial Times.
Forskere tvivler på beregning
Men verden over peger forskere også på store usikkerheder i det danske studie. For det er nemlig modsat andre studier baseret på 150 års temperaturmålinger i overfladevandet i det nordvestlige Atlanterhav.
Og blandt andre Alexander Robinson, ekspert i havstrømme ved Complutense University of Madrid peger i et interview med spanske El Pais på, at de målinger ikke nødvendigvis er en god indikator for de dybe havstrømme.
Men han tilføjer dog:
- I det omfang, temperaturanomalier i Nordatlanten kan betragtes som en god indikator for AMOC, så viser dette arbejde overbevisende, at en betydelig ændring i dens tilstand sandsynligvis skyldes global opvarmning i dette århundrede, siger han til El Pais.
Studiet fra de danske forskere er da også langt mere pessimistisk end FN’s klimapanel var det i sin seneste rapport.
Her forudses det baseret på klimamodeller, at havstrømmene vil blive svækket over en lang periode, men at et egentligt kollaps er meget usandsynligt i den nærmeste fremtid.
Og det studie holder flere eksperter stadig fast i.
- Arbejdet (fra de danske forskere, red.) giver ingen grund til at ændre vurderingen fra IPCC, siger blandt andet Jochem Marotzke fra Max-Planck-Instituttet i Hamburg til Politico.