Heunicke i plastikopgør – kommer med løftet pegefinger til danskerne
Der skal være mindre plastik i naturen, og kravene til plastikproducenter skal strammes, lyder det fra ministeren.
Danskerne vil gerne genbruge plastik i højere grad, end de gør.
I en rundspørge foretaget af analyseinstituttet Norstat for miljøorganisationen Plastic Change svarer mere end ni ud af ti, at de gerne vil aflevere deres brugte plastikemballage til genbrug, hvis der var systemer til det.
Men forretninger fortæller til TV 2, at det er begrænset, i hvor høj grad, danskerne gider at benytte sig af de systemer, når de så er der.
Den tendens bekræftes også af Plastic Change.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) fremhæver, at der er nogle byer, der tester at have pant på emballage, der bruges i forbindelse med takeaway-mad.
- Det kan være, at det kan føre til en landsdækkende løsning. Det er for tidligt at sige, siger Magnus Heunicke til TV 2 og tilføjer:
- Men der skal gøres mere – også mere drastiske ting end de gode viljer. Vi har alt for stor plastikproduktion, der havner i naturen, og det er skadeligt for vores CO2-udslip.
Plastikhandlingsplan på vej
Helt konkret kommer regeringen med en national plast-handlingsplan, fortæller miljøministeren.
Den skal få plastikken væk fra naturen og stille krav til plastikproducenterne om, hvad der er i selve plastikken, så det netop kan genbruges og genanvendes.
Han fortæller, at kravene til producenterne også kommer fra EU-niveau.
Ministeren afviser til gengæld at vente på lovgivning fra EU, før man gør noget ved problemet i Danmark.
- Jeg mener, at Danmark sagtens kan gå forrest. Det første skridt er at stille håndfaste krav til producenterne om emballagen, siger han.
Der skal "ryddes ud i usaglige hensyn" i forbindelse med plastikindpakning.
For eksempel skal det ikke være tilladt, at fødevarer skal være emballeret i plastik, der "ser flot ud", eller som får varerne til at "fylde mange meter på hylderne i supermarkedet", siger Magnus Heunicke.
Magnus Heunicke kommer samtidig med en løftet pegefinger til de plastikforbrugende danskere. Vi er nemlig ”alt for dårlige” til at genanvende og genbruge, lyder det fra ministeren.
- Vi er nødt til at bede danskerne om at være bedre til at genbruge og sortere. Danmark halter bag ved, siger han.
Gode intentioner
Ifølge rundspørgen fra Plastic Change svarer kun 30 procent, at de i høj eller meget høj grad forsøger at begrænse deres plastikaffald.
Så det er ikke et lige så positivt billede, som målingen indikerer om danskernes gode intentioner.
- Det er almindelig kendt, at vi siger noget, og at intentionerne kan være nok så gode, men når det så kommer til stykket, så er det noget andet. Derfor synes jeg også, at vi skal bruge undersøgelsen her til at sige: Ja, der er opbakning og velvilje, men vi kan ikke gøre det alene. Der skal mere til, siger direktør i Plastic Change, Louise Lerche-Gredal.
Plastic Change er overbeviste om, at genbrug er vejen frem. Organisationen vil gerne have et pantsystem eller retursystem for flere plastikprodukter og håber på at råbe politikerne op.
I Europa er det i dag omkring en tredjedel af plastikaffaldet, der bliver genbrugt ifølge EU.