Nyt fund på gigantisk 'affaldsø' forbløffer forskere
Forskere har fundet 46 forskellige arter i et område med skrald i Stillehavet. Størstedelen lever normalt i kystområder.
Midt mellem USA's vestkyst og Hawaii driver der en masse plastik rundt.
At kalde det en masse er måske en underdrivelse, for det er et kæmpe område. Arealet, det dækker, svarer nemlig til tre gange Frankrig – eller to gange delstaten Texas. Derfor bliver det også kaldt 'affaldsøen i Stillehavet', selvom det ikke reelt set er en ø.
Og forskere har fundet ud af, at der nu er arter, der lever – og trives – på massen. Arter, der normalt lever langs kyster og altså ikke ude på åbent hav.
Det skriver CNN på baggrund af et nyt studie, der er blevet offentliggjort i Natur Ecology & Evolution Journal mandag.
Det er arter som små krabber og søanemoner, forskerne har fundet.
Forskere er overraskede
Forskerne er overraskede over at finde arter så langt ude på havet, som normalt kun lever på land. De mener, at plastikforureningen i havene gør det muligt for den slags arter at overleve så langt fra deres naturlige omgivelser.
Linsey Haram er den ledende forsker bag studiet og fortæller til CNN, at hun blev forbløffet over, at kystarterne – arter, der normalt lever i kystområder – var at finde på 70 procent af plastikaffaldet, de undersøgte.
- En ret stor procentdel af de arter, vi fandt, var kystarter, og ikke de lokale planktonarter, der lever på åbent hav, som vi forventede at finde, siger Linsey Haram og tilføjer:
- På to tredjedele af det affald, vi undersøgte, fandt vi både havarter og kystarter sammen, der formentlig konkurrerede om pladsen, men sandsynligvis interagerede de også.
Forskerne har undersøgt 105 stykker plastik fra 'affaldsøen' mellem november 2018 og januar 2019. De har identificeret 46 forskellige arter, hvor 80 procent normalt er at finde på kystområder.
Matthias Egger er miljødirektør i The Ocean Cleanup, der har hjulpet forskerne med at finde plastikprøverne. Han har delt et billede på Twitter af en af de arter, man har fundet.
Ø er 16 gange større end antaget
I 2018 fandt et studie bragt i det anerkendte tidsskrift Nature, at affaldsøen er markant større, end man hidtil havde antaget.
Skraldemassen var 16 gange større, end man havde regnet med.
Og ifølge en ny rapport fra det britiske videnskabsministerium vil mængden af plastikaffald i havene blive tredoblet inden for et årti.
Dag for dag vokser øen, der primært består af plastik fra fiskeri, mens mellem 10 og 20 procent menes at kunne spores tilbage til den tsunami, der i 2011 ramte Japan.
Plastik i havene ender dog også på middagstallerkener verden over.
Det sker, når plastik efter årtier nedbrydes til mikroplastik, som fisk eksempelvis spiser. Her kan mikroplastikken ende i mennesker, hvis vi spiser en filet fra en plastiksulten fisk.
Og nu tyder det på, at 'øen' har sine egne økosystemer.