Klima

Oversvømmelser kan blive et stort problem - kommuner mangler retningslinjer, siger ekspert

Det er borgernes eget ansvar at sikre sig mod oversvømmelser. I nogle kommuner får de dog mere hjælp end i andre.

For to år siden havde Lars Urfeldt Schmidt en stor oversvømmelse på sin grund. Derfor har nu opført en mur mod vandet rundt om sit hus i Kolding.

Han blev nemlig træt af at vente på, at Kolding Kommune etablerede en sluse mod den å, han har i baghaven.

- Vi har lavet mur hele vejen op og hen forbi vores indkørsel. Det er en stor investering, siger han og forklarer, at han vurderede, at det var nødvendigt at få sat op allerede nu.

Ikke kommunens ansvar

Lars Urfeldt Schmidt ikke alene om at være i risikozonen for oversvømmelser.

I første uge af januar er der faldet over 55 millimeter regn på landsplan. Det er meget i forhold til, at der normalt falder 65 millimeter i hele januar måned, og det har ført til oversvømmelser flere steder i landet.

Og det er ikke kommunernes ansvar at sikre borgernes hus mod vandskader.

Som reglerne er nu, er det ejeren af den oversvømmede grund, som har ansvaret, mens kommunerne kan vælge at hjælpe. Men hvor meget og hvordan er op til de enkelte kommuner at beslutte.

I Kolding Kommune er de gået i gang med planlægningen af en sluse, men de savner både penge og retningslinjer fra regeringen. Det fortæller Jørn Chemnitz, der er formand for Natur, Miljø- og Klimaudvalget i kommunen.

I Kolding Kommune er de gået i gang med planlægningen af en sluse, men de savner både penge og retningslinjer fra regeringen. Det fortæller Jørn Chemnitz, der er formand for Natur, Miljø- og Klimaudvalget i kommunen. Video: TV 2 NEWS

- Det her er begyndelsen, og det bliver jo værre og værre. Vi har sommerhusområder, og det er infrastrukturen, vi skal beskytte fra kommunal side, og det bliver kun dyrere og dyrere, siger Jørn Chemnitz.

Bøvlede retningslinjer

Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor ved Institut for vand og ressourceteknologi ved DTU, er enig i, at vi kun har set begyndelsen på oversvømmelserne. Han efterlyser konkret vejledning fra regeringen.

- Den her nationale klimatilpasningsplan haster. Vi har brug for at få nogle kriterier, og vi er nødt til at komme ind i de svære spørgsmål om, hvad er en acceptabel retningslinje. Hvad er folks eget problem, og hvad er fællesskabets problem, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen til TV 2.

Han fortæller, at kommunerne lige nu står med nogle retningslinjer, der kan være svære at fortolke, og som er "bøvlede økonomisk".

- De har en rigtig svær opgave, for problemet bliver kun større. De våde vintre bliver værre, og lige nu står kommunerne med nogle retningslinjer, der er svære at fortolke, siger han.

Enten er man i den kommune, hvor man bliver hjulpet, ellers er man blandt dem, der får dårligere service

Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor ved Institut for vand og ressourceteknologi ved DTU

Derfor er det kommunalbestyrelserne selv, der træffer beslutninger, siger han, og det gør. at der lige nu stor forskel på, hvor meget hjælp man får, alt efter hvor man bor i landet.

- I Nordsjælland har tre kommuner valgt tre forskellige tilskudsordninger, og det er svært for borgerne. Enten er man i den kommune, hvor man bliver hjulpet, ellers er man blandt dem, der får dårligere service, og så er man måske mindre glad, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

En lignende melding kommer fra Kommunernes Landsforening, der også siger til TV 2, at de savner en national klimahandlingsplan.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) havde ikke mulighed for at stille op til interview mandag aften, men han har i stedet sendt følgende skriftlige kommentar:

- Vi skal sikre Danmark bedre mod oversvømmelser og ekstremt vejr. Klimaforandringerne gør, at vi desværre må forvente, at vi oftere kommer til at opleve Danmark under vand, hvis vi lader stå til. Derfor vil regeringen lave en national klimatilpasningsplan. Vi skal hjælpe de nødvendige indsatser på vej, og indsatsen skal organiseres bedst muligt, siger miljøminister Magnus Heunicke.