Store dele af dyrelivet i Antarktis står til at uddø
Grunden til, at pingviner i Antarktis er særligt udsatte, skyldes blandt andet, at pingviner yngler på isen.
To tredjedele af dyrelivet, der lever på planetens sydpol, er hastigt på vej til at uddø, hvis temperaturen på jorden bliver ved med stige.
Det viser et nyt studie udgivet i det videnskabelige tidsskrift Plos Biology, og som er beskrevet i The Guardian.
Mest alvorlig er situationen for kejserpingvinen. Op mod 80 procent af kejserpingvinerne vil de facto være uddøde i 2100, hvis udledningerne forsætter som "business as usual", står der i studiet.
De facto uddød vil sige, at bestanden falder med 90 procent.
Yngler på isen
Grunden til, at pingviner i Antarktis er særligt udsatte, skyldes blandt andet, at pingviner yngler på isen.
- Hvis de mister velegnet avlshabitat, kan det føre til bestandskollaps over tid, siger Dr. Jasmine Lee fra British Antarctic Survey til The Guardian.
Studiet i Plos Biology har også set på, hvilke tiltag der vil kunne redde det unikke dyreliv i Antarktis.
Selvom store dele af dyrelivet står til at uddø over de næste 80 år, hvis temperaturstigningen følger den nuværende kurs, vil flere forskellige tiltag kunne bremse udviklingen, viser studiet.
Blandt andet at begrænse den stigende mængde mennesker i Antarktis, der skyldes turisme og forskning.
Derudover anbefaler forfatterne til studiet, at man gør alt for at beskytte økosystemet og begrænse invasive arter i det unikke økosystem.
Temperaturmål kan ikke længere nås
Der er ikke længere nogen realistisk mulighed for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader. Sådan lød konklusionen i en ny klimarapport fra FN’s miljøorganisation, UNEP, der udkom i oktober 2022.
Selv hvis alle lande lever op til deres reduktionsforpligtelser, vil det ifølge UNEP stadig betyde en global opvarmning på omkring 2,5 grader i 2030, hvilket vil udløse katastrofalt ekstremt vejr rundt om på kloden.