Klima

Ny klimaaftale har flere problemer, men organisationer ser særligt ét lyspunkt

Dansk Industri (DI) mener ikke, COP27-aftale er ambitiøs nok, og der er stadig uløste problemer, mener en anden organisation.

Efter et langt overtidsdrama endte klimatopmødet COP27 i Sharm-el Sheikh i Egypten tidligt søndag morgen med en aftale mellem de 197 lande, der deltog.

Men den er langt fra ambitiøs nok, og der er stadig uløste spørgsmål, mener to store danske interesseorganisationer.

- For at skære helt ind til benet er det globale samfund ganske enkelt ikke ambitiøse nok om at sænke CO2-udledningerne frem mod 2030. Der skal større indsatser til, og de skal ske hurtigere, hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at holde temperaturstigninger på 1,5 grader i slutningen af dette århundrede, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

Hun mener, at skabelsen af en fond, der skal kompensere de fattige og sårbare lande for klimakatastrofer, er det vigtigste, der kom ud af COP27.

- Vi oplever med aftalen om skabelsen af en tabs- og skadesfond et stort skridt fremad. Det har været mere end et årti undervejs og er et gennembrud i den globale klimaindsats. Det er det største resultat af dette års COP27. Det var det, som alle talte om var nødvendigt inden COP27, og så skete det, siger hun.

Uløste spørgsmål

Hos Green Power Denmark, interesseorganisation for den grønne del af den danske energibranche, hilser man også fonden velkommen.

Men Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, påpeger også, at der vil gå lang tid, før fonden rent faktisk vil kunne udbetale penge – fordi det stadig er uafklaret, præcis hvilke lande, der skal finansiere den.

- Det er for eksempel et stort uløst spørgsmål, om Kina nu er i en position, hvor de skal bidrage til en kommende fond, eller om de er blandt de mulige modtagere af erstatning i forbindelse med klimakatastrofer, siger Kristian Jensen ifølge en pressemeddelelse i en kommentar til COP27.

- Set med vores europæiske øjne er en af de store udfordringer under klimaforhandlingerne, at Kina stadig ser sig selv som et udviklingsland, som har krav på hjælp, siger han.

Største sejre i kulissen

Kristian Jensen mener, de største sejre på COP27 blev opnået i kulissen, hvor flere deltagere fra erhvervslivet er med til at sætte gang i den grønne omstilling.

- En række danske virksomheder opererer for eksempel over hele kloden, hvor de enten opstiller, rådgiver om eller finansierer vedvarende energi. Det er der, vi skal finde den optimisme, som er helt nødvendig for, at vi når vores klimaambitioner, siger Kristian Jensen.

En klimaekspert, Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer på Syddansk Universitet (SDU), mener, af aftalen om klimafonden er et vigtigt resultat af COP27 – set i lyset af de klimaforandringer, der er på vej.

- Med de stigende udledninger, vi ser, vil vi have et klimasystem, der er meget varmere, og så vil vi også se de her ekstreme hændelser, siger Sebastian Mernild.

Blandt andet ramte en ekstrem oversvømmelse i august 33 millioner indbyggere i Pakistan.

- Hvis udviklingslandene skal tilpasse sig til det klima, har de nok ikke de økonomiske muskler til det, og derfor er den her aftale meget kærkommen, siger Sebastian Mernild.

John Nordbo, klimarådgiver hos nødhjælpsorganisationen Care Danmark, siger, at oprettelsen af fonden vil kræve stor opfindsomhed, når de lande, der skal bidrage, skal finde finansieringskilder. Han var med til COP27.

- Der bliver pres på verdens lande for at tænke kreativt. Man skal tænke i, om det for eksempel kan være afgifter på flybilletter, som kan generere store midler og reducere klimabelastningen, siger John Nordbo.

- Der er mange ting, der skal falde på plads i det kommende år for at en fond kan komme til at fungere, siger han.