Klima

Historisk klimaaftale på plads

COP27 skulle være sluttet fredag, men først natten til søndag er det lykkedes landene at nå til enighed om en klimaaftale, der skal hjælpe ulande.

Der blev på FN-klimatopmødet COP27 i Egypten natten til søndag klappet igennem blandt de delegerede, da der efter mange års slagsmål blev nikket enstemmigt ja til et omstridt forslag.

Verdens lande er ved klimamødet blevet enige om at etablere en fond, som skal hjælpe ulande økonomisk med at håndtere klimarelaterede tab og skader.

Fonden indebærer, at rige lande skal hjælpe ulande økonomisk med at håndtere tab og skader, som for eksempel tørke, oversvømmelser og højere vandstande er årsag til.

Med andre ord: De rige skal økonomisk kompensere de lande, som er særligt sårbare over for klimaforandringer. Det er et ønske, som ulandene har haft i 30 år, og det bliver altså i store træk opfyldt ved årets klimatopmøde.

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, hilser aftalen velkommen.

- COP 27 har taget et stort skridt mod retfærdighed, siger han i et tweet.

Nabeel Munir, pakistansk diplomat og chefforhandler for en stor gruppe af ulande, kalder aftalen et "historisk øjeblik".

- Det er kulminationen på 30 års arbejde og begyndelsen på et nyt kapitel i jagten på klimaretfærdighed.

- Et strejf af håb for de lande, som er hårdest ramt af klimarelaterede tab og skader, siger han til The Guardian.

Beslutning udskudt

Hele aftalen ved COP27 blev ikke godkendt i samme ombæring. For det endelige aftaleudkast blev først udgivet, samtidig med at den afsluttende forsamling begyndte.

Derfor bad Schweiz, efter at en række delelementer af aftalen havde fået grønt lys, om en halv time ekstra til at læse udkastet igennem.

Således er den afsluttende forsamling ophævet for en stund, før de sidste dele og den endelige aftale kan vedtages.

I den sidste time

Spørgsmålet om klimakompensation til de fattige lande har været det helt store politiske slagsmål ved klimamødet.

Rige parter som USA og EU har undervejs været modvillige til at sige ja til en fond eller mekanisme for finansiering til tab og skader i ulande af frygt for store regninger i fremtiden.

Men i sidste time blev der fundet en løsning, som alle lande på klimamødet kunne nikke ja til.

Den indebærer, at der skal findes nye måder til økonomisk at hjælpe ulande med at håndtere tab og skader forårsaget af klimaforandringerne. Det er i forlængelse af det, at der etableres en fond specifikt til formålet.

Nye, ekstra penge

Aftalen fastslår også, at der skal findes nye, ekstra penge til at hjælpe de ulande, der er særligt sårbare over for klimaforandringer.

At pengene skal være nye og ekstra - og altså dermed ikke kan tages fra eksisterende kasser til ulandsbistand - er et vigtigt punkt, som blandt andet nødhjælpsorganisationer hæfter sig særligt ved.

Pengene kommer imidlertid ikke til at strømme ind til ulandene, der lider under klimakatastrofer, med det samme.

Vigtige beslutninger udsat

Men ifølge the Guardian er de mest kontroversielle beslutninger om fonden udsat til næste år, hvor en "overgangskomité" skal komme med anbefalinger for landene, som så skal implementere dem ved COP28-toipmødet til november næste år.

Både EU-landene, USA og Storbritannien var gået med til at etablere en sådan fond, men de ønskede også at Kina skulle bidrage til fonden. Nu skal den del altså først afklares til næste topmøde.

TV 2's korrespondent Olav Christensen, som har dækket COP 27, mener det er tvivlsomt om man nå at få afklaret finansieringen af fonden til næste år.

- Det er en kæmpestor opgave, man står overfor. Det er et stort stridsspørgsmål, og man kan stille spørgsmålstegn ved, om man kan få løst det på et år, siger Olav Christensen.

Men klimaaktivister betragter alligevel beslutningen om klimafonden som en sejr for små og fattige lande.

- Det er en kæmpe sejr at få oprettet sådan en fond efter 30 år, hvor østater, sårbare stater og udviklingslande har forsøgt at få det sat på dagsordenen, siger Tasneem Issop, direktør i Climate Action Network.