Klima

Klimatopmøde i overtid – ét land kan blive afgørende for aftale

Efter at USA har opgivet modstand mod klimafond, kan det blive afgørende, om Kina vil bidrage, siger TV 2-korrespondent.

Klimatopmødet COP27 skulle være afsluttet fredag, men det fortsætter på overtid lørdag. Og ifølge TV 2s korrespondent Olav Christensen, som dækker topmødet, kan lørdag også blive en meget lang dag for mødedeltagerne i Sharm el-Sheikh i Egypten.

- Jeg tror, at det kommer til at vare til sent lørdag aften eller ud på natten, siger Olav Christensen.

Men efter at USA har opgivet mange års forbehold over for en klimafond, der skal bidrage til genopbygning af de fattige lande, som er blevet nedbrudt af mange års CO₂-udledninger, kan Kina nu blive afgørende for, om der kan nås et resultat lørdag.

The Guardian skriver, at EU-landene, USA, Storbritannien, Australien og New Zealand fredag blev enige om en tekst, der godkender sådan en klimafond, som skal gøres operationel inden for de næste to år.

- Vi har endnu ikke offentligt hørt, hvad Kina mener om sådan en fond, men som udgangspunkt må vi regne med, at Kina ikke vil bidrage til sådan en fond, siger Olav Christensen.

EU erklærede sig villig

Det var EU's chefklimaforhandler, Frans Timmermans, der fredag erklærede sig villig til at støtte en sådan fond for tab og ødelæggelser. Dermed banede han vejen for et gennembrud.

Men fra kredsen af lande, der nu støtter oprettelsen af en sådan fond, ønsker man at udvide kredsen af donorlande til fonden, så den også omfatter Kina, der er det land i verden, der udleder mest CO₂.

Kina, som også er den næststørste økonomi i verden, har hidtil hørt til blandt de lande, der stod til at modtage støtte fra fonden.

- Tidligere på konferencen har Kina sagt, at de synes, det er en god idé med sådan en fond. Men de synes ikke, at de skal bidrage, fordi de i lige så høj grad som andre lande er offer for klimaforandringerne, og fordi de mener, at de stadig er et fattigt land, siger Olav Christensen.

Egypten skal formulere tekst

Det er nu op til COP27's egyptiske formandskab at formulere en tekst på blandt andet den baggrund, som alle 197 lande, der er med i FN's klimakonvention, kan blive enige om i løbet af lørdag.

Her er man godt klar over, at det nu skal gå hurtigt, hvis der skal nås et resultat lørdag.

- Jeg er bekymret over antallet af udestående emner. Der er behov for, at vi skifter gear, for tiden er ikke på vores side. Jeg er stadig indstillet på at afslutte denne konference på en ordentlig måde lørdag med beslutninger, som er omfattende, ambitiøse og afbalancerede, sagde Egyptens udenrigsminister Sameh Shoukry, der også leder COP27, fredag.