Klima

Krig og utallige kriser skygger for vigtigt klimatopmøde

COP27 afholdes i badebyen Sharm el-Sheikh i Egypten. Dansk aktivist er taget afsted for at råbe politikere op.

Der er krig i Europa, priserne på energi og fødevarer er braget op, og det er særdeles usikre udsigter for verdensøkonomien.

Det er således med et dystert bagtæppe, at årets klimatopmøde - COP27 - søndag indledes i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh.

Men klimaet venter ikke. Flere rapporter har for nylig vist, at den globale opvarmning er på vej langt over målene i Parisaftalen.

- Det er et afgørende klimatopmøde. Det er alle COP'erne fra nu af, lyder det fra Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace.

- Det er særligt vigtigt, fordi den overordnede problematik, der skal løses i år, er, at vi får etableret en mekanisme, hvor de rige lande med historisk ansvar for klimakrisen viser sig i stand til at leve op til deres mange løfter om penge til verdens fattigste, siger hun.

100 milliarder dollar i hjælp

De rige lande har tidligere lovet 100 milliarder dollar årligt til fattigere ulande fra 2020 til 2025. Det løfte har de dog ikke holdt.

I 2020 var det på omkring 80 milliarder dollar, men tallet har medført kritik fra ngo'er, da mange penge er taget fra udviklingsbistanden.

Ifølge Jens Mattias Clausen, EU-programchef i den grønne tænketank Concito, vil der til topmødet særligt være fokus på de emner, som betyder meget for de sårbare ulande:

- Det handler blandt andet om, hvordan man kan tilpasse sig klimaforandringer, der sker nu, hvordan man får hjælp, og hvem der skal finansiere det.

Der er tre søjler i klimafinansieringen fra rige til fattige lande: støtte til reduktion af drivhusgasser, tilpasning til klimaforandringerne og dækning af tab og skader fra klimaforandringer.

Der gives normalt flest penge til det første, mens det sidste - klimaerstatning - er noget, som de rige lande er tilbageholdende med. Det ventes i fokus.

- Det vil være et af de helt store emner, siger Jens Mattias Clausen.

Normalt er der også et stort opbud af aktivister til de årlige klimatopmøder. I år holder blandt andet høje hotelpriser dem dog væk, ligesom muligheden for at protestere er helt anderledes i Egypten.

Point og no return

En af dem, der tager turen til COP27, er den danske aktivist Mette Susgaard, der er en del af Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB).

Det er i hendes optik vigtigt med unge mennesker, der minder både politikere og andre aktører om alvoren af krisen.

- Det er point of no return. Det har vi sagt i mange år, men nu kan det ses.

- Sommeren har vist for rigtig mange, at klimakrisen allerede er her, og at den også kan ses i Europa, siger hun.

COP27 slutter efter planen 18. november. Normalt går det dog over tid.