Danmark forpligter sig til øget energisamarbejde: - Putin bruger energi som et våben
Aftalen kommer i kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine, der har efterladt flere EU-lande med høj inflation og stigende energipriser.
Danmark forpligter sig sammen med de øvrige østersølande til at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen frem mod 2030.
Det var blandt de centrale budskaber på et netop afholdt pressemøde. Med Marienborg-erklæringen, som aftalen hedder, følger en stor forpligtelse.
- Det er en kæmpebeslutning, der er truffet, siger Statsminister Mette Frederiksen (S).
Sammen med repræsentanter for de baltiske lande, Polen, Sverige, Finland, Tyskland og formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, underskriver Danmark en erklæring, hvor landene forpligter sig til et øget energisamarbejde. Det sker på bagtæppet af Ruslands invasion i Ukraine.
- Putin bruger energi som et våben og har efterladt Europa på grænsen til en energikrise med skyhøje energipriser og høj inflation, lød det fra Mette Frederiksen (S).
Hun understreger, at det er nødvendigt at tage alle instrumenter i brug for at gøre sig fri af russisk gas.
- Vi har i dag taget et stort skridt med Marienborg-aftalen, siger Mette Frederiksen, der er vært for topmødet.
Skal sikre strøm til millioner af hustande
I den nye aftale skal kapaciteten af havvind øges fra knap 3 gigawatt til næsten 20 gigawatt i 2030. Det indbefatter mellem 1100 og 1700 havvindmøller, der vil sikre strøm til op mod 20 millioner europæiske husstande.
Østersølandene anerkender desuden i erklæringen, at potentialet for såkaldt offshorevind i Østersøen er på op til 93 gigawatt i 2050. Det har EU-Kommissionen tidligere vurderet.
Ruslands invasion af Ukraine i februar har medført, at landene omkring Østersøen ønsker at gøre sig fri af den russiske gas. Og det er netop, hvad den grønne strøm, der kommer fra havvind, på sigt skal gøre.
- Vi ved, at det truer os
Det var på pressemødet tydeligt, at en stor motivation for aftalen skulle findes i at gøre sig fri af russisk gas.
- Ruslands invasion har øget hastigheden af processen. Hvis vi ikke bruger russiske energikilder, finansierer vi heller ikke krigen i Ukraine. Vi kan ikke bare bruge energiressourcer fra en aggressor, siger Estlands premierminister, Kaja Kallas.
Fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, lød det også, at Putins forsøg på at "afpresse" landene ikke vil lykkes.
- Vi har brug for at skære ned i CO₂-udledning. Vi ved, at det truer os. Den største drivkraft i elpriser er gas. Putin bruger gas som våben. Ser vi på elpriser, er 94 af prisen afhængig af eksempelvis gas, siger hun.
Von der Leyen fremhævede, at EU-landene derfor vil prioritere hybridprojekter, som forbinder offshore vindmølleparker med mere end én medlemsstat.
Tirsdagens topmøde på Marienborg kommer få måneder efter et tilsvarende i Esbjerg. Da deltog Danmark, Tyskland, Holland og Belgien.
Her blev landene enige om et mål om at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen til 150 gigawatt frem mod 2050.