Klima

Borgere frygter regeringens store projekt: - Det bliver en ø, der er forandret til evig tid

En gruppe borgere mener, at Bornholm allerede har taget sin andel af havvindmøller. De frygter, at det vil få turisterne til at blive væk fra øen.

Når Fridrik Thor Adamsson kigger ud over markerne på sin gård, minder det ham om, at udsigten snart kan være en anden.

- Min horisont vil blive totalt spærret her. Jeg vil ikke kunne se solnedgangen om vinteren, siger Fridrik Thor Adamsson.

Danmarks og en lang række østersølandes planer om at oprette en havvindmøllepark på Bornholm skal nemlig blandt andet realiseres tæt på hans baghave.

Frygter, det skræmmer turister væk

I en ny aftale forpligter Danmark sig sammen med de øvrige østersølande til at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen frem mod 2030. Det skal sikre grøn energi og hjælpe på målsætningen om at gøre sig fri af russisk gas.

Vi får 300 Eiffeltårne med rødt synkronblinkende lys hele natten

Henrik Espersen, formand for Borgerforeningen Energiø Bornholm

Fridrik Thor Adamsson er dog ikke alene om at være utilfreds. Han er medlem af organisationen Borgerforeningen Energiø Bornholm, der kæmper imod at få skabt en energiø på Bornholm.

Formand for foreningen, Henrik Espersen, frygter, at havvindmølleparkerne vil tage lidt af charmen fra solskinsøen og skræmme turisterne væk.

- Vi får 300 Eiffeltårne med rødt synkronblinkende lys hele natten. Det er slet ikke foreneligt med den frie horisont, det natur som Bornholm er kendt for, siger han.

Han oplever, at politikerne ikke har været særlig gavmilde med informationen til borgerne om, hvad projektet konkret bliver til.

- Det bliver en ø, der er forandret til evig tid, og det er det, vores borgmester ikke er klar over, mener Henrik Espersen.

Hvis ikke det skal være her, hvor skal den grønne energi så laves henne?

- Bornholm tager sin andel. Vi er allerede selvforsynende med grøn energi. Vi producerer nogle gange så store mængder, at kablet til Sverige ikke kan tage det. Så vi gør, hvad vi allerede kan, siger han.

Placerer dem, hvor det er "rentabelt"

På gården hos Fridrik Thor Adamsson er der enighed om, at Bornholm i forvejen tager en stor del af læsset. I horisonten kan man allerede så småt ane nogle tyske vindmøller, der står 45 kilometer ude i havet.

Der er også landvindmøller til den anden side af hans grund, og de er placeret tættere på. Men ifølge Fridrik Thor Adamsson lægger han ikke mærke til dem på samme måde, som han mener, at han vil komme til med havvindmøllerne.

Det kan blive det nye erhverv, som Bornholm kommer til at leve af i fremtiden

Jacob Trøst (K), borgmester i Bornholms Regionskommune

Ifølge Bornholms borgmester, Jacob Trøst (K), er der dog også fordele ved planerne. Han peger på, at det vil skabe mange arbejdspladser på Bornholm, og at det måske kan sætte gang i en befolkningstilvækst til øen.

- Det kan blive det nye erhverv, som Bornholm kommer til at leve af i fremtiden, mener borgmesteren.

Kan du dele bekymringen for, at den idylliske solskinsø bliver et stort kraftværk?

- De bekymringer tager vi selvfølgelig alvorligt. Jeg kan godt følge dem, at vi kommer til at have nye udsigter. Nu har jeg lige kørt ned gennem Europa, hvor jeg så landvindmøller overalt. Så jeg tror, de fleste vil foretrække, at vi sætter dem ud på havet, hvor der er mere vind, siger han.

Behøver så meget af den være koncentreret om Bornholm i en grad, så borgerne er bekymrede for den?

- Man placerer de havvindmølleparker, hvor det giver mest mening, og hvor det er mest rentabelt. Energipriserne er i forvejen ret høje, og jo længere ud på havet, vi vil sætte de havvindmøller, jo dyrere bliver vores strøm, og jeg tror ikke, nogen er interesserede i, at vores strøm bliver ret meget dyrere end i dag.