Klima

Kina er ved at løbe tør for vand – og det kan få alvorlige konsekvenser for verden

Historisk tørke i Kina kan forværre global fødevarekrise, forstyrre forsyningskæderne og hæmme den grønne omstilling.

Kina er i øjeblikket ramt af den værste tørke, der nogensinde er registreret, og det kan ifølge eksperter få store globale konsekvenser i de kommende år.

Først og fremmest kan det blive katastrofalt, hvis den kinesiske høst slår fejl, for det kan resultere i, at statsejede kinesiske virksomheder begynder at støvsuge verdensmarkedet for hvede, majs og ris.

De to eksperter Gabriel Collins og Gopal Reddy fra Oxford Institute for Energy Studies og Ready for Climate har i en artikel i Foreign Affairs regnet på, hvad et fald på 33 procent i Kinas produktion kan føre til. Resultatet er, at Kina skulle opkøbe 20 procent af verdens majs og 13 procent af verdens hvede for at kompensere.

Tidligere på året oplevede Argentinas bønder et fald på netop 33 procent efter en tørkeperiode, så det er slet ikke usandsynligt, at det samme kan ske i Kina, vurderer eksperterne.

De fattigste bliver ramt

Det vil unægtelig presse fødevarepriserne endnu mere op, hvilket vil kunne mærkes i de rige lande. Men det kan blive et spørgsmål om liv og død for mennesker i nogle af verdens fattigste lande. Ikke mindst fordi priserne på fødevarer i forvejen er steget kraftigt i år på grund af krigen i Ukraine.

Kina har siden juni været ramt af ekstremt høje temperaturer i store dele af landet, og det har fået kineserne til at skrue ekstra op for aircondition i deres boliger. Det ekstra høje elforbrug kommer samtidig med tørken, hvilket betyder, at de mange vandkraftværker ikke kan levere energi nok.

Således er der udbrudt akut mangel på elektricitet, fordi de hårdest ramte områder er afhængige af vandkraft. For eksempel får Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina mere end 80 procent af sit energiforbrug fra vandkraft.

Sichuan er et vigtigt industricentrum og produktionsbase for bilproducenter som Toyota og Volkswagen. Begge har været tvunget til at lukke deres fabrikker, og det vil give forsinkelser i de i forvejen pressede forsyningskæder mellem Kina og Europa.

Kinas fabrikker har i løbet af året været ramt af flere nedlukninger på grund af de strenge coronarestriktioner i landet. Men manglen på elektricitet er værre. Coronarestriktionerne tillader nemlig de store producenter at opretholde produktionen ved hjælp af lukkede kredsløb, hvor de ansatte sover på fabrikkerne. Men uden strøm, ingen produktion.

Hæmmer den grønne omstilling

De høje temperaturer og tørken i Kina skyldes klimaforandringerne, og derfor er det paradoksalt, at situationen i Kina kan risikere at bremse den grønne omstilling i verden. Det skyldes, at Kina producerer cirka 75 procent af verdens solcelleanlæg og 75 procent af verdens litiumbatterier, som bruges til elbiler.

En af verdens største producenter af litiumbatterier CATL har netop sin fabrik i Sichuan-provinsen, hvor man også producerer litiumråstoffet samt silicium, der bruges i produktionen af solceller.

I sidste uge stoppede myndighederne al strømforsyning til industrien i Sichuan i seks dage, og det vil ifølge blandt andre investeringsbanken Daiwa Capital Markets i Singapore føre til prisstigninger på litium, fordi udbuddet bliver mindre.

Hvis tørken og det ekstreme vejr fortsætter, vil der komme flere fabrikslukninger, og så vil ventetiden på en ny bil eller et solcelleanlæg blive endnu længere i Europa. Indtil videre forventer meteorologerne, at hedebølgen fortsætter resten af august.