Billeder viser tørkens konsekvenser i hele Europa

De sveddryppende temperaturer over hele Europa har sat gang i store naturbrande, udtørrede floder og sendt europæiske byer ud i nødretstilstande.

Det er en varm sommer i år. Gang på gang har europæiske byer sat varmerekorder, mens vi også herhjemme har mærket temperaturerne stige til historiske højder.

- Det er ekstreme hedebølger, der gang på gang har ramt rundtom i Europa hen over sommeren, siger Jonas Damsbo, der er meteorolog hos TV 2 VEJR.

- Det er et tydeligt tegn på klimaforandringerne, og det har jo konsekvenser.

Det har nemlig også været småt med nedbøren, og det har sammen med de sveddryppende temperaturer medført ekstrem tørke flere steder i Europa.

En tørke, der både har sat fut i naturbrande, udtørret floder og sendt europæiske byer ud i nødretstilstande.

Italien

Italien har i løbet af sommeren været ramt af usædvanligt varmt vejr, mens nedbøren også her har ladet vente på sig.

Det har skabt den værste tørke i 70 år, der har fået den italienske regering til at erklære undtagelsestilstand blandt andet i områderne omkring floden Po i det nordlige Italien.

På før og efter-billederne ses Po-floden i 2020 sammenlignet med samme tidspunkt i 2022.

Satellitbilledet viser Po-flodens vandstand i det nordlige Italien 20. juni 2020.
Satellitbilledet viser Po-flodens vandstand i det nordlige Italien 20. juni 2022.

Frankrig

I Frankrig fik man den næstmest tørre juli nogensinde, men flere temperaturrekorder stod også for fald.

- Sommeren bød på et utal af lokale varmerekorder i Frankrig. Og så blev maj den varmeste nogensinde i landet, siger Jonas Damsbo.

Det har skabt optimale forhold for naturbrande, og titusindvis af mennesker har været nødt til at forlade truede områder over sommeren.

I starten af august hærgede en så voldsom naturbrand i Gironde-regionen i det sydvestlige Frankrig, at brandmænd fra forskellige steder i Europa måtte hjælpe til med slukningsarbejdet.

England

Hedebølgen ramte også England, hvor tørken især slog igennem i den sydlige del af landet. Her er der aldrig før registreret så lidt regn som denne sommer.

Den ekstreme varme og knastørre luft betød flere brande i landet, som blandt andet beskadigede signaludstyr og kørelinjer langs togstrækninger flere steder.

I slutningen af juli slog briterne da også deres hidtidige varmerekord, da termometret i det østlige England målte hele 40,3 grader. Og måneden blev den mest tørre juli i over 20 år.

Spanien

Julis hede temperaturer ramte Spanien hårdt, blandt andet med store naturbrande. Siden nytår er et område på over 2600 kvadratkilometer blevet ødelagt af i alt 388 brande i landet.

Men de høje temperaturer har også betydet, at Spanien nu har den laveste vandreserve, der nogensinde er målt i landet.

Samtidig faldt der mindre end halvdelen af den forventede mængde regn i maj og juni, og der blev derfor indført vandrestriktioner i både den nordlige og sydlige del.

- Sommeren har været meget nedbørsfattig i Spanien. Og det har altså kun gjort det værre i forhold til den tørke, der allerede herskede, siger Jonas Damsbo.

De tørre tilstande i landet er nemlig ikke kommet over sommeren. De har været der længere tid.

Tilbage i februar betød tørken blandt andet, at en sand spøgelsesby pludselig dukkede op i Spaniens nordvestlige region Galicien.

Landsbyen Aceredo blev oversvømmet med vilje i 1992 for at skabe plads til et vandreservoir. Men i takt med at vandreserven er blevet lavere på grund af høje temperaturer og mangel på vand, er byen nu dukket op på ny.

Holland

I starten af august erklærede den hollandske regering officielt vandmangel i landet på grund af den ekstreme tørke.

Vandstanden i mange floder og havneområder er samtidig usædvanligt lavt. På Rhinen, ved grænsen mellem Holland og Tyskland, er trafikken til vands på halv kapacitet af det normale.

Det er en del af floden, som ellers er en vigtig rute for blandt andet transport af kul til tyske producenter af stål og el.

Og ifølge Jonas Damsbo kommer landet til at se langt efter normale tilstande.

- Der er voldsomme tilstande dernede lige nu, og der skal meget nedbør til, før Rhinen igen vil ligne sig selv. Den mængde nedbør ser de ikke ud til at få den næste uges tid, siger meteorologen.

Danmark

Herhjemme har temperaturerne også sat rekord i år. Med 35,9 sveddryppende grader skrev 20. juli 2022 sig ind i historiebøgerne.

Tørken har da også ramt det danske land, hvor det gennemsnitlige tørkeindeks lige nu ligger på 9,7.

- Det er ret heftigt, det, vi ser herhjemme lige nu, siger Jonas Damsbo.

Samtidig bød august på en prognose, der første gang nogensinde viste 40 graders varme til Danmark.

Og selvom sommeren har været ekstrem, regner Jonas Damsbo dog ikke med, at de kommende år vil se bedre ud.

- Vi skal forberede os på, at det bliver varmere. Klimaforandringerne påvirker både temperaturen og længden på tørkeperioderne – også fremadrettet, siger meteorologen.