Tysk klimaforsker venter global opvarmning pĂĄ tre grader

Klimamøde i Berlin åbnet. Ifølge klimaforsker Mojib Latif nærmer vi os et punkt, hvor tiden er ved at løbe ud.

Den tyske meteorolog og klimaforsker Mojib Latif advarer om, at verden er pĂĄ vej mod en global opvarmning pĂĄ tre grader, og at en katastrofe truer.

– Hvis man ser på, hvad politikerne gør for øjeblikket, så er vi på vej mod tre graders opvarmning, siger Mojib Latif til Mediengruppe Bayern.

Han fremsatte udtalelsen op til et klimamøde i Berlin, som er indledt mandag.

Ved åbningen af klimamødet, Petersberg Klima Dialog, erkendte den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, at Ukraine-krigen har medført tilbageslag for klimaindsatsen.

Vil genåbne flere kulkraftværker

På klimamødet, hvor omkring 40 lande deltager, sagde Baerbock, at Tyskland vil genåbne flere kulkraftværker for at sikre energiforsyning i en situation med mindre import af russisk gas.

Vi nærmer os et punkt, hvor vi må erkende, at tiden løber ud

Mojib Latif, meteorolog og klimaforsker

Men hun understregede, at dette sker midlertidigt, og at langtidsmĂĄlene stĂĄr fast.

– Vi er alle i samme båd. Det betyder, at vi må ændre udviklingen i fællesskab, sagde hun og tilføjede, at "klimakrisen er det største sikkerhedsproblem for alle mennesker på Jorden".

Klimaforskeren Latif siger, at tiden er ved at løbe ud, hvis der skal sættes effektivt ind.

- Vi nærmer os et punkt, hvor vi må erkende, at tiden løber ud, siger Latif, som i Tyskland er kendt som en regelmæssig deltager i klimadebatter på blandt andet tv.

- En så kraftig forøgelse af temperaturen som tre grader vil være katastrofal, fastslår han.

Vil toppe i 2025

Tidligere har ekspertgruppen Climate Action Tracker anslået, at opvarmningen inden 2100 kan blive på mellem 1,8 og 2,9 grader – afhængigt af hvor mange løfter om CO₂-reduktioner, der reelt bliver overholdt.

Verdens udledning af drivhusgasser - sĂĄsom kuldioxid og metan - skal toppe inden 2025 og derefter falde, hvis den globale temperaturstigning skal holdes pĂĄ maksimalt 1,5 eller 2,0 grader frem mod 2100.

Det fastslĂĄr FN's Klimapanel (IPCC) i den sidste af tre delrapporter i klimapanelets sjette hovedrapport om klimaets tilstand.

Både det sydlige Europa, Kina og USA har den seneste tid været ramt af voldsomme hedebølger, der sættes i forbindelse med den globale opvarmning.