Klima

Energiplan vil sætte det danske elnet under massivt pres, advarer organisation

Fremrykningen af Danmarks grønne energiplaner vil kunne ses på forbrugernes regninger, lyder det.

I hele landet sørger nedgravede ledninger og kabler mellem elmaster for, at der kommer strøm til befolkningens stuer.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) 19. april annoncerede en frigørelse af russisk energi og en gedigen fremrykning af Danmarks grønne energiambitioner – særligt på forbruget af vedvarende energi – var det lige før, at det slog gnister hos elselskaberne.

For det landsdækkende elnet er under massivt pres, og det kan ikke uden lige håndtere de nye, grønne ambitioner, der er blevet sat pludselig turbo på. Det siger brancheorganisationen Green Power Denmark.

Danmark skal nemlig firdoble sin sol- og vindenergiproduktion, og dét i pulje med de øvrige klimaambitioner på energisektoren vil koste 100 milliarder kroner på ganske få år, varsler Green Power Denmark.

Vicedirektør for energiinfrastruktur i organisationen, Anders Stouge, siger til TV 2, at elnettet slet ikke er gearet til mere grøn energi og en 70 procents reduktion af CO2-udledningen, som regeringen ønsker. Derfor vil det kræve en større udvidelse af infrastrukturen.

- Vi skal sørge for at binde en større linje mellem vindmøllerne og vandpumperne, siger han.

Mangler finansiering

Det er ikke, fordi at investeringerne i kritisk, dansk infrastruktur kommer som en overraskelse for nogen, påpeger Anders Stouge. Den var en del af 2030-planen i forvejen.

Det er klart, at hvis nogle investeringer kommer tidligere end planlagt, vil det kunne ses på ens regning

Anders Stouge, vicedirektør for energiinfrastruktur, Green Power Denmark

Men på grund af den russiske invasion af Ukraine er planerne blevet fremrykket med et fingerknips, og derfor er det en meget omfattende proces, som energiselskaberne nu skal gennem for at komme hurtigere nær mål, siger han.

Af samme årsag er det vigtigt, at regeringen har finansiering på plads til at sørge for, at infrastrukturen fungerer, når de vil skubbe ambitionerne frem, mener han.

- Der er ikke den nødvendige finansiering til stede til at gennemføre de her investeringer. De er i dag designet til en stabil verden, hvor dagen i morgen var som gårsdagens, siger han med henblik på, at krigen i Ukraine har ændret landskabet for energiselskaberne.

For regningen på 100 milliarder var før fordelt over langt flere år, end den er i dag. Når projektet bliver så dyrt at gennemføre på kort tid, vil det alt andet lige også kunne ses på forbrugernes regninger, tilføjer han.

- Det er klart, at hvis nogle investeringer kommer tidligere end planlagt, vil det kunne ses på ens regning.

Uden at nævne konkrete tal vedkendte regeringen på pressemødet tirsdag, at den grønne omstilling og løsrivelsen fra russisk energi kunne blive en dyr affære. Mette Frederiksen understregede, at krigen i Ukraine har ændret det politiske landskab i hele Europa, og at beslutningen om at fremrykke den grønne energiplan derfor er blevet nødvendig.

Elnettet er udfordret af grøn omstilling

I øjeblikket er elnettet i forvejen udfordret af den grønne omstilling, da flere varmepumper og elbiler gør, at elforbruget stiger markant.

Det belaster elnettets kapacitet, som bliver udfordret i takt med det øgede fokus på klimavenlige løsninger, lyder det fra Brian Vad Mathiesen, der er professor ved Aalborg Universitet.

Derfor vil han opfordre til, at man tager højde for den nuværende infrastruktur, når man bygger flere vindmøller og solceller. For eksempel skal solceller sættes på tage i storbyerne i stedet for på marker, mener han.

- Fremover skal der være et kraftigt incitament for, at dem, der sætter solceller på tagene, gør det tættere på de store forbrug. Også at man bygger vindmøller nogle steder, hvor det ikke er nødvendigt at udvide elnettet, siger han.

I øjeblikket er det ikke en mulighed alle steder at distribuere el fra grønne kilder fra et punkt til et andet punkt langt væk, og derfor giver det mening at bygge ud fra behovet, siger han.

- Vi undgår en udvidelse af elnettet på denne måde, siger han om at bygge med fokus på infrastruktur.