GO'

Flere end 500 nye arter opdaget i 2021 – her er tre af dem

En af de nyfundne arter kan hjælpe med at bekæmpe global opvarmning, forklarer biolog.

Da en gruppe forskere gravede i jorden i Australien, fandt de et tusindben, de aldrig havde set før.

Og det er ikke den eneste dyreart, som er blevet opdaget i 2021.

I det forgangne år identificerede britiske Natural History Museum flere end 500 nye plante- og dyrearter.

De nye opdagelser viser, at man kun har skrabet overfladen af, hvad der gemmer sig i verdens natur, lyder det fra biolog og forfatter Anders Kofoed i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Når vi stadigvæk kan finde 500 nye arter, er det fordi vores uvidenhed er grænseløs, siger han.

Anders Kofoed anslår, at man har beskrevet i omegnen af to millioner dyrearter på jordkloden, men man ved dog ikke, om det tal udgør to procent eller ti procent af det samlede antal dyrearter, der reelt findes.

Og blandt de nye dyrearter, er der tre, han fremhæver.

Disse tre dyrearter fandt man i 2021

 1. Det tusindbenede tusindben

  En af de nye dyrearter er blevet fundet 60 meter under jorden i Vestaustralien.

  Her har man for første gang fundet et tusindben med flere end 1000 ben.

  - Det har været falsk markedsføring indtil videre. Rekorden har hidtil været på omkring 750 ben, men nu har vi den. Et tusindben med helt op til 1300 ben, forklarer Anders Kofoed. 

  Ifølge Anders Kofoed bevæger tusindben sine ben i bølger for ikke at snuble, og det nyfundne tusindben har også fantastisk benkontrol.

  Og det er ikke tilfældigt, lyder det. 

  - Hvert eneste benpar har, hvad man kan kalde en lille hjerne. Så det her tusindben har altså over 1300 minihjerner ned langs kroppen for at kunne styre alle sine ben, fortæller Anders Kofoed.

 2. Nano-kamæleon (Brookesia nana)

  Med denne nye art har man ikke bare fundet verdens mindste kamæleon. Det er muligvis verdens mindste krybdyr med knogler.

  - Den er på størrelse med et solsikkefrø og er nok dernede af, hvor vi ikke kan forestille os, at dyr med knogler kan blive meget mindre, forklarer Anders Kofoed.

  Den lille kamæleon lever i regnskovene på øen Madagaskar, hvor den med en tunge på størrelse med en sytråd kan fange smådyr, der kun lige akkurat kan ses med det blotte øje – heriblandt springhaler og jordmider.

  Og det er ikke første gang, at der dukker besynderlige dyrearter op på Madagaskar. Anders Kofoed nævner eksempelvis lemurerne som en specielt art, der nærmest kun kan findes på Madagaskar

  - Når øer ligger isoleret på den måde, sker der ting og sager for dyre- og plantearter. De bliver underlige, fordi de får fred og ro til at udvikle sig i en sær retning, fortæller han.

 3. Små krebsdyr

  Ifølge Anders Kofoed er der gode muligheder for at finde nye dyrearter i havet.

  En stor del af de nye fund kaldes for Copepoder, der er små krebslignende dyr, som både kan leve i fersk- og saltvand. 

  Og denne dyreart kan blive en afgørende faktor for klimaet.

  - De fragter CO2 ned i havdybet for os. Derfor er de super vigtige for klodens velbefindende i forhold til at bekæmpe den globale opvarmning, forklarer Anders Kofoed.

Kilde: Anders Kofoed, biolog og forfatter.