Klima

Sjælden video fanger mystisk fisk med gennemsigtigt hoved

I havets mørke dyb opdagede marineforskere den sjældne kikkertfisk, der er i stand til at se op gennem sit gennemsigtige hoved.

Det var endnu en arbejdsdag for marineforskeren Thomas Knowles og hans hold fra Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) i Californien, da de sænkede deres undervandsrobot ned på 650 meters dybde.

I distancen dukkede der pludselig en lille skikkelse op foran kameraet i det mørkeblå dyb.

Og allerede på afstand vidste Thomas Knowles, hvad han så. Det kunne ikke været andet.

- Vi vidste alle, at det her sandsynligvis var en once in a lifetime oplevelse, lød det fra Thomas Knowles ifølge ScienceAlert.

På skærmen tonede den sjældne kikkertfisk (Macropinna microstoma) frem. Mens den mørke krop ligner så mange andre fisk, ser hovedet ud som noget fra en science fiction-film.

Fiskens hoved er nemlig gennemsigtigt, og det giver et direkte udsyn til to grønne kupler, som fiskens øjne gemmer sig under.

Kan se op gennem sit hoved efter bytte

Thomas Knowles satte kameraets fokus mod kikkertfisken, for her var en chance, de ikke måtte gå glip af.

Instituttets forskere har lavet dybvandsundersøgelser i 34 år og har foretaget mere end 5600 dyk med over 27.600 timers optagelser. Men kun ni gange er det lykkedes at fange billeder af kikkertfisken.

Hvad der skulle have været et rutinedyk endte med en sand overraskelse fra et af havets mere mystiske væsner.

Mens det kunne se ud som om, at kikkertfiskens øjne sidder foran, så er det faktisk, hvad der svarer til næseborene. Øjnene gemmer sig under de grønne kupler, der sidder i det væskefyldte hoved, omkranset af det gennemsigtige ydre skjold.

Men hvad er så grunden til det gennemsigtige hoved? Det har Peter Rask Møller, der er lektor og kurator på Statens Naturhistoriske Museum, en interessant forklaring på.

- Det er meget typisk, at rovfisk jager opad. Kikkertfisken har fået et gennemsigtigt kranie, så den kan se direkte opad efter byttedyr. Den skal dog samtidig også være i stand til at kigge ligeud, fordi den skal kunne fokusere på sit bytte, når den angriber, siger han til Videnskab.dk.

Vi har ingen mål om at fange det her dyr

Thomas Knowles, marineforsker hos Monterey Bay Aquarium Research Institute, ifølge ScienceAlert

Fik lov at svømme videre

Fisken lever typisk 600 til 800 meter under havets overflade, hvor solen stadig lyser havets dyb en smule op, inden det bliver opslugt i totalt mørke.

Det betyder også, at forskerne ifølge ScienceAlert ikke ved, hvor mange kikkertfisk der lever i havet. De mener, at fisken blandt andet lever af havplankton og vandmænd, som den altså kan se både oppefra og foran sig.

Selvom det var en sjælden opdagelse, forskerne gjorde, lod de den usædvanlige fisk svømme videre i sin søgen efter plankton.

- Vi har ingen mål om at fange det her dyr, da akvariet ikke er sat tilstrækkeligt op til at pleje den ringe kendte fisk, sagde Thomas Knowles ifølge ScienceAlert.