Nyheder

Kul med i klimaaftale for første gang – men markant punkt blev ændret i sidste øjeblik

Indien fik i sidste øjeblik ændret, at kul skal ”nedtrappes” og ikke ”udfases” i klimaaftalen fra COP26.

Lørdag landede en aftale ved COP26-klimatopmødet i Glasgow, Skotland.

En af de meget markante punkter i aftalen er, at landene blev enige om, at brugen af kul skal trappes ned.

I de tidligere udkast til aftalen var formuleringen, at kul skal udfases, men her slog særligt Indien samt Venezuela og Iran bremserne i.

I stedet fik Indien i de sidste, afgørende øjeblikke lov til at komme med et ændringsforslag, som altså blev, at kul – en stor klimasynder – nedtrappes.

Kul står for omkring 40 procent af den årlige CO2-udledning, skriver BBC, hvilket gør en udfasning af det fossile brændstof central i målet om at holde fast i en global temperaturstigning på maksimalt 1,5 grader.

TV 2s korrespondent ved COP26, Olav Chistensen, forklarer, at den ændrede formulering med danske øjne er ærgerlig. Alligevel vækker det begejstring hos mange, at kul endelig bliver anerkendt som synder i en officiel klimaaftale.

- Mange miljøforkæmpere er trods alt glade for, at der for første gang er et dokument i FN’s arbejde med at bekæmpe klimaforandringerne, som siger: Kullet er et problem. Det er udvandet, og ikke som man kunne have ønsket sig, men det bliver betragtet som en kæmpe sejr, siger Olav Christensen.

Hvis du er chef i et kulselskab, så var denne COP et dårligt resultat

Jennifer Morgan, Greenpeace Internationals direktør

Begejstring over aftale

Ifølge Olav Christensen var afslutningen et usædvanligt forløb, og nogle lande var fortørnede over Indiens kursændring i slutspurten.

- At Indien stiller sig på bagbenene og har opbakning fra andre lande skyldes, at kul stadig betyder utroligt meget rundt om i verden. Det er en meget vigtig del af energiforsyningen i mange lande, siger han.

Ifølge BBC rettede Indiens premierminister Bhupender Yadav en kritik af udfasning af kul, da Indien fortsat har udfordringer med udvikling og bekæmpelse af fattigdom.

I aftalen bliver landene opfordret til hurtigt at skrue op for brugen af grøn energi, mens kul og ”ineffektive fossile brændstoffer” skal nedtrappes, beretter CNN.

Aftalen kommer også ind på, at der er behov for penge og støtte til jobs og levebrød, når verden bevæger sig væk fra fossile brændstoffer.

Ændringen om kul og et svagt resultat om tab og ødelæggelser er et slag

Tina Stege, Marshalløernes klimaudsending

Boris Johnson: - Et stort skridt fremad

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, var en af dem, som trods det store arbejde forude kunne glæde sig over aftalen.

- Aftalen i dag er et stort skridt fremad, og det afgørende er, at vi har den første internationale aftale nogensinde om at nedtrappe kul og en køreplan hen mod at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, siger han ifølge BBC.

For Marshalløernes klimaudsending, Tina Stege, gav aftalen en bittersød fornemmelse.

- Denne pakke er ikke perfekt. Ændringen om kul og et svagt resultat om tab og ødelæggelser er et slag. Men det er reelt fremskridt, og elementer af Glasgow-pakken er en livline for mit land, siger hun ifølge Ritzau.

Greenpeace Internationals direktør, Jennifer Morgan, fremhævede også Indiens ordændring som en ærgerlig afslutning, men resultatet bragte trods alt tilfredshed.

- De har ændret et ord, men de kan ikke ændre, at signalet fra denne COP er, at kulæraen er ved at slutte. Hvis du er chef i et kulselskab, så var denne COP et dårligt resultat, siger hun ifølge BBC.

Landene mødes igen næste år til COP27 i Sharm El-Sheikh i Egypten.