Klima

Strid om klimamål og kul og olie er i vejen for COP26-aftale

Der er strid om flere dele i udkast til sluttekst ved COP26, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Der er flere lande, som ikke er tilfredse med udkastet til en aftale ved klimakonferencen COP26 i Glasgow.

Derfor kan der stadig gå et stykke tid, før en aftale er på plads.

Det siger klimaminister Dan Jørgensen (S) lørdag eftermiddag.

- Der er stadigvæk en del ting, som folk prøver at få ud. Det, der handler om kul og subsidier til fossiler, er der lande, som vil have helt ud.

- Og så er der det, som jeg betragter som det allervigtigste. Nemlig den mekanisme, der skal sikre, at vi kan holde 1,5 grader i live. Det er der stadig lande, der sætter spørgsmålstegn ved.

- Så der kan godt være nogle timer foran os stadigvæk, siger han.

- Vi ville gerne have haft et endnu stærkere dokument

I udkastet til en aftale er fossile brændsler nævnt direkte. Det har aldrig før været en del af en COP-aftale. Olie- og kulglade nationer vil ikke have det med og kæmper altså ifølge Dan Jørgensen for at få det ud.

Den mekanisme, Dan Jørgensen henviser til, handler om, at de lande, som har underskrevet Parisaftalen, inden udgangen af 2022 skal styrke deres 2030-mål for CO2-reduktion.

De skal tilpasses, så det er muligt at holde temperaturen inden for rammerne af Parisaftalen. Det vil sige mellem 1,5 og 2 grader celsius.

Det afsnit er ifølge Dan Jørgensen det mest centrale, og derfor er det afgørende, at det også er med, når aftalen skal vedtages.

- Vi ville gerne have haft et endnu stærkere dokument. Men hvis det kan vedtages, som det ligger her, så kan vi sige, at vi har gjort det, der er hovedformålet ved den her COP.

- Nemlig at sige at det stadig er realistisk at holde os under 1,5 grader. Der er faktisk en mekanisme til at sikre det. Og vi skal faktisk allerede igen næste år se opdaterede målsætninger.

- Hvis ikke den mekanisme kommer ind, så tror jeg, at man må sige, at vi ikke kan nå 1,5 grader. I hvert fald ikke i den her proces, siger han.

COP26 er gået over tid

Hvis ikke mekanismen bliver del af aftalen, betyder det, at lande først skal opdatere klimamålsætninger i 2025. Det er alt for sent ifølge Dan Jørgensen.

Han siger, at den videre proces går med at nærstudere dokumentet, som kan danne grobund for en aftale, og "håbe på, at det ikke bliver udvandet".

Ifølge tidsplanen skulle COP26 være afsluttet fredag. Men det er gået over tid og fortsætter lørdag. Den britiske COP26-formand, Alok Sharma, siger, at han vil have afsluttet klimakonferencen lørdag.

Men det er svært at spå om, hvornår den ender, mener Dan Jørgensen.

- Enten kan vi være færdige om et par timer måske. Ellers kan det fortsætte til i morgen tidlig, siger han omkring klokken 16 lokal tid.