Klima

COP26-forhandlinger trækker ud: - Jeg er lidt mere optimistisk i dag, siger tidligere chefforhandler

Finansieringen er nøglen til at lande en aftale, mener tidligere chefforhandler.

Egentlig skulle fredag have været den sidste dag på det to uger lange klimatopmøde COP26.

Men lørdag er forhandlingerne stadig i gang rundt om bordene i Glasgow i Skotland, hvor mødet finder sted. Her kæmper landene fortsat med at blive enige om en ny aftale, der skal holde den globale temperaturstigning på under 1,5 grader.

Og selvom forhandlingerne trækker ud, tyder alt på, at der lander en aftale inden for den nærmeste fremtid. Det forudser tidligere dansk chefforhandler ved klimatopmøder Thomas Becker.

Det er jo ikke så rart for dem, der gemmer sig

Thomas Becker, tidligere dansk chefforhandler ved klimatopmøderne

- Jeg var meget skeptisk for et par dage siden. Jeg er lidt mere optimist i dag, siger han til TV 2.

Hvis en aftale skal blive en realitet, er det dog vigtigt, at landene er klar til at indgå kompromiser hver især, lyder det.

Flere knaster

Den britiske formand for forhandlingerne, Alok Sharma, har over natten forhandlet med de lande, som var mest utilfredse med det aftaleudkast, som blev præsenteret fredag formiddag.

Efter planen vil der komme et nyt aftaleudkast omkring klokken ni dansk tid, som alle landene ved topmødet efterfølgende på ny skal tage stilling til.

Ifølge Thomas Becker er der dog stadig flere knaster, som gør det svært for deltagerne ved mødet at lande en endelig aftale. Bumpene på vejen tæller blandt andet klimarabatter og udfasning af fossile brændsler.

Og så er en af de helt store udfordringer finansieringen af klimamålene. Flere aktører har tidligere på mødet kritiseret verdens rigeste lande for ikke at bidrage nok til kampen mod klimaforandringerne.

- Det har været en diskussion hele vejen igennem: Pengene fra de rige lande, som først og fremmest er udledere af CO2, til de fattige lande, som ikke selv er i stand til at klare udfordringerne, siger den tidligere dansk chefforhandler.

Ved klimatopmødet i København i 2009 lovede de rige lande at yde en årlig klimastøtte på 100 milliarder dollars til fattige lande. Men det har landene ikke levet op til, lyder kritikken.

Skal stå skoleret

Samtidig fylder det, at der er fremsat en forhåbning om, at landene løbende skal kunne redegøre for, at de rent faktisk lever op til kravene om reduktioner i CO2-udslippet.

Afrapporteringerne er tidligere foregået hvert femte år. En beslutning, der blev truffet i forbindelse med Paris-aftalen. Fremadrettet skal det dog ligge klar en gang om året, hvis det står til det nuværende aftaleudkast.

- Det er jo ikke så rart for dem, der gemmer sig lidt og ikke så gerne vil eksponeres, at skulle stå skoleret hvert år i stedet for hvert femte, siger Thomas Becker.

Det er der ifølge ham modstand imod blandt nogle lande på topmødet.

Nogle er nemlig bange for at se dumme ud overfor befolkningen, hvis redegørelserne skal fremlægges, men ikke lever op til kravene, lyder det.

Nøglen til aftalen

Ifølge den tidligere chefforhandler vil det dog højest sandsynligt være "nøglen" til at få aftalen på plads, hvis de rige lande smider en tung pengesæk på bordet.

- Hvis man kan få overtalt den rige landegruppe til, at finansieringen af målene lander inden 2025, så er der meget af det andet, som kan løses, siger han.

Ifølge Thomas Becker er der da også lige nu et "mindre giftigt" forhandlingsmiljø på topmødet end tidligere.

Det skyldes blandt andet, at de britiske værter har været gode til at tale de mindre rige landes sag. Et træk, som giver landene mere mod på at deltage i forhandlingerne - og forhåbentlig nikke til en fælles aftale i løbet af lørdagen.

Hvornår en endelig aftale er på plads, er det dog stadig for tidligt at spå om.