Klima

FN-chef svinger pisken over COP26-lande: - Jeres klimaløfter klinger hult

Selvom der stadig er flere store knaster, tyder det på, at der sker fremskridt ved klimatopmødet, siger tidligere dansk chefforhandler.

Slutspurten ved COP26 er for alvor i gang.

Fredag er sidste dag på det to uger lange klimatopmøde, og dermed er det ved at være sidste udkald for at blive enige om en ny aftale, der skal holde den globale temperaturstigning på under 1,5 grader.

Landene er dog stadig langt fra en endelig aftale, og der er derfor udsigt til, at forhandlingerne i Glasgow vil trække ud.

Det fik torsdag aften FN's generalsekretær, António Guterres, til at gå på talerstolen, hvor han opfordrede verdens lande til at skrue op for ambitionerne og tempoet.

- Løfterne klinger hult, når industrien for fossile brændsler stadig modtager billioner i subsidier (økonomisk tilskud, red.). Regeringerne skal sætte farten op og vise de nødvendige ambitioner om hjælp, tilpasning og finansiering, lød det fra FN-chefen.

I lover det stadig, men pengene kommer ikke

Joaquim Leite, Brasiliens miljøminister

Finansieringen mangler

En af forhandlingernes store udfordringer er netop finansieringen af klimamålene.

Flere aktører ved topmødet kritiserede torsdag aften verdens rigeste lande for ikke at bidrage nok til kampen mod klimaforandringerne.

Ved klimatopmødet i København i 2009 lovede de rige lande at yde en årlig klimastøtte på 100 milliarder dollars til fattige lande. Men det har landene ikke levet op til, lyder kritikken.

- Vi tror ikke på, at bankerne nu lægger billioner på bordet til klima, når de rige lande siden 2009 har kæmpet for at rejse 100 milliarder dollars til verdens mest sårbare lande, sagde klimaaktivisten Vanessa Nakate fra Uganda torsdag aften på talerstolen ved COP26.

Også Brasiliens miljøminister, Joaquim Leite, kræver handling fra de rige lande.

- Vi er nået til 2021. I lover det stadig, men pengene kommer ikke. Vi forsøger stadig at nå en konsensus, lød det fra ministeren.

Når det handler om klima, kniber det med at rejse bare en lille del af støtten

Thomas Becker, tidligere dansk chefforhandler ved klimatopmøderne

Klimabistand fylder mere

Selvom der stadig er flere store knaster, før man kan lande en endelig klimaaftale, tyder det på, at der sker fremskridt.

Det siger en tidligere dansk chefforhandler ved klimatopmøderne Thomas Becker.

- Den britiske formand lagde en aftaletekst på bordet i onsdags. Alle havde regnet med, at der ville komme en ny aftaletekst i aftes, men den kom ikke. Det tyder på, at der arbejdes, og at der er grundlag for at arbejde videre med den oprindelige tekst, siger Thomas Becker til TV 2.

Ifølge den tidligere klimaforhandler har spørgsmålet om klimabistand til de fattigste lande fyldt mere i Glasgow, end det har gjort ved tidligere klimatopmøder.

Og det er der en særlig grund til, mener Thomas Becker:

- Man så ved finanskrisen og coronakrisen, at der var penge nok fra de rige lande. Vi havde ubegrænsede midler til at klare de kriser. Men når det handler om klima, kniber det med at rejse bare en lille del af støtten. Det ser de fattige lande som en stor udfordring.

Ingen aftale om CO2

Landene ved COP26 er under pres for at nå målet fra Parisaftalen, om at stigningen i middeltemperaturen på Jorden skal holdes på godt under 2 grader i forhold til den førindustrielle periode, det vil sige slutningen af 1800-tallet.

Indtil videre er flere end 40 lande blevet enige om at udfase deres brug af kulkraft og ikke bygge eller investere i nye kulkraftværker.

Og så er en række lande blevet enige om, at der inden 2030 skal sættes en stopper for, at store skovområder på kloden bliver fældet og brændt af.

Endelig er knap 90 lande enige om en aftale om en reduktion af udledningen af metangas med 30 procent inden 2030 sammenlignet med 2020-niveauet.

Til gengæld er der ikke landet en aftale på, hvordan klodens lande vil nå frem til den omfattende nedbringelse af CO2-udledninger, som en lang række forskere ellers har opfordret til.

COP26 var på forhånd blevet kaldt det vigtigste møde, siden Parisaftalen blev indgået for seks år siden.