USA og Kinas aftale skaber optimisme, siger klimachef

Selvom intentionerne er gode, er det stadig for tidligt at sige, hvilken forskel Kina og USA's samarbejde kan gøre for klimaet, mener dansk ekspert.

USA og Kina, der er verdens største udledere af drivhusgasser, er blevet enige om at styrke samarbejdet om at begrænse klimaforandringerne.

Det oplyste de to lande onsdag aften i en fælles erklæring ved klimatopmødet COP26 i Glasgow.

Erklæringen fra USA og Kina skaber optimisme forud for de afgørende forhandlinger ved COP26. Det siger EU's klimakommissær, Frans Timmermans:

- Det er godt nyt, og det er opmuntrende, at de lande, der på mange måder har været på kant med hinanden, har fundet fælles fodslag om menneskehedens største udfordring. Det viser også, at USA og Kina ved, at dette hæver sig over andre emner.

- Vi har travlt

I erklæringen forpligter USA og Kina sig til at øge ambitionerne i det igangværende årti for at leve op til klimaaftalen fra Paris.

Det skal blandt andet ske ved at mindske udledningen af drivhusgassen metan, beskytte skovarealer og udfase brugen af kul.

Netop udfasningen af kul, olie og gas er et vigtigt element i de to landes aftale. Det siger klimaforsker Sebastian Mernild fra Syddansk Universitet.

- Det er nogle af de ting, man skal reducere på. Hvis vi ikke gør det, bliver vi ved med at se stigende udledninger af CO2 til atmosfæren. Hver gang, vi udleder 1000 gigatons CO2, stiger den globale middeltemperatur med 0,45 grader, siger Sebastian Mernild til TV 2.

I dag udleder kloden årligt 40 gigatons CO2 til atmosfæren, så det globale samfund har travlt, understreger Sebastian Mernild.

Landene ved COP26 er under pres for at nå målet fra Paris-aftalen om, at stigningen i middeltemperaturen på Jorden skal holdes godt under to grader i forhold til den førindustrielle periode (slutningen af 1800-tallet, red.)

Indtil videre er flere end 40 lande på COP26 blevet enige om at udfase deres brug af kulkraft og ikke bygge eller investere i nye kulkraftværker.

For tidligt at sige

Og selvom intentionerne er gode, er det stadig for tidligt at sige, hvilken forskel Kina og USA's samarbejde kan gøre for klimaet, fortæller Sebastian Mernild:

- Der er stadig en del usikkerhed og uvished om, hvad det vil få af konsekvenser og muligheder, at USA og Kina er begyndt at snakke sammen omkring klimaet, siger han.

I den fælles erklæring binder USA og Kina sig til at fremlægge deres klimamål for 2035 senest i 2025.

Ifølge Kinas særlige klimaudsending, Xie Zhenhua, vil aftalen skærpe Kinas udledningsmål og hjælpe til udviklingen af en national plan med den stærke drivhusgas metan.

- Begge parter vil nu arbejde i fællesskab – også med andre parter – for at sikre en succesfuld COP26 og for at facilitere et resultat, der både er ambitiøst og balanceret, sagde han onsdag.

Mens USA’s præsident, Joe Biden, har lagt vejen forbi Glasgow og COP26, har Kinas præsident, Xi Jinping, ikke været fysisk til stede.

Lande presses til at levere

Onsdag offentliggjorde Storbritannien, der er vært for COP26 i Glasgow, et udkast til den endelige aftale ved klimakonferencen.

Udkastet skal ses som arrangørernes forhåbning til den aftaletekst, som verdens lande skal blive enige om, inden COP26 efter planen slutter fredag.

Aftaleudkastet lægger op til, at ambitionerne fra Parisaftalen fastholdes. Det fortæller TV 2-korrespondent Olav Christensen fra Glasgow.

- Og så lægger man i dokumentet op til, at de lande, der ikke har leveret nok til at nå målet, allerede fra næste år skal indlevere nye, mere ambitiøse mål, siger han.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er godt tilfreds med det udkast, der ligger til en endelig aftale ved klimatopmødet:

- Der ligger et rigtig godt udgangspunkt for forhandlingerne, som - hvis det går hjem - faktisk kan sikre, at vi har en mekanisme, der kan gøre det sandsynligt, at vi holder temperaturstigningerne under 1,5 grader.