Klima

Obama til verdens unge: - I har ret til at være frustrerede

Den tidligere amerikanske præsident advarede samtidig om, at kampen mod klimaforandringerne bliver et langt, sejt træk.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama talte direkte til verdens ungdom, da han mandag stod på talerstolen på klimatopmødet COP26.

- I har ret til at være frustrerede, sagde Obama til de unge aktivister, der enten er utålmodige deltagere på klimatopmødet eller demonstrerer udenfor mødelokalerne i Glasgow.

Men han advarede dem samtidigt om, at de skulle forberede sig på ”et maraton, og ikke et sprint”.

Og at de nødvendigvis måtte finde ud af at operere i det seje politiske system, hvor tingene tager tid, og det ikke er alle, der ser tingene på samme måde.

- Det er nødvendigt med protester. Kampagner på de sociale medier kan skabe opmærksomhed. Men hvis vi skal bygge den brede koalition, der er nødvendig for handling, så bliver vi også nødt til at overbevise dem, der enten ikke er enige med os eller bare er ligeglade, sagde den tidligere præsident.

Det er et langt, sejt træk, der kræver mere end bare at prædike for dem, der allerede er overbevist, understregede Obama. Han forberedte de unge klimaaktivister på, at den store, afgørende opgave er at få overbevist de mennesker, der har en anden holdning.

Og det gør man ikke kun ”ved at råbe efter dem eller genere dem ved at blokere trafikken”:

- Vi bliver nødt til at lytte til almindelige menneskers forbehold og tøven, at lytte til deres virkelighed og samarbejde med dem, så en seriøs indsats mod klimaforandringerne ikke skader deres daglige liv, sagde Obama.

Nu uden slips

Den tidligere præsident gjorde et nummer ud af, at han nu stod på talerstolen som et helt almindeligt menneske, der ikke længere havde nogen position i det politiske system.

- Der lyder ikke længere en musikfanfare, når jeg træder ind i lokalet. Til gengæld er jeg ikke længere forpligtet til at tage slips på, spøgte han.

På trods af disse afvæbnende bemærkninger undgik han ikke at blive modtaget af unge demonstranter på klimatopmødet.

Demonstranterne holdt Barack Obama medansvarlig for, at de rige lande stadig ikke har fundet sammen om at betale verdens fattige lande de penge til klimatiltag, som de er blevet lovet.

Obama erkendte da også fra talerstolen, at de fleste lande ikke har nået de mål, som de satte sig på klimatopmødet i Paris i 2015.

Men han advarede alle – især de unge – mod at lade sig gribe af håbløshed eller kynisme.

- I skal fortsætte med at være frustrerede og vrede, sagde han, før han endnu engang manede til tålmodighed med det tunge, globale politiske system.

Fordi han nu var i Storbritannien, den store digter William Shakespeares hjemland, gjorde han det med et afsluttende Shakespeare-citat fra skuespillet Othello:

- Hvor fattige er de, der ikke har tålmodighed! Hvilket sår helede nogensinde, uden det skete gradvist?