Johnson tvunget til at se de fattige i øjnene på mandag – menneskeheden er bagud 5-1 ved pausen
Den britiske premierminister håber på nye løfter på G20-møde – for de rige lande skal se de fattige lande i øjnene på mandag.
På mandag er den britiske premierminister, Boris Johnson, vært for det store klimatopmøde COP26 i Glasgow.
Men inden da er han blandt deltagerne i weekendens G20-møde i Rom, hvor verdens største økonomier – og største klimasyndere – får lejlighed til at tage debatten med hinanden.
Og Boris Johnson kalder det en meget passende advarsel til menneskeheden, at netop Rom danner rammen for den diskussion.
- Tænk på Romerrigets storhed og fald. Tingene kan gå den forkerte vej, og de kan gøre det meget hurtigt. Hvis ikke vi får styr på klimakrisen, kan vi også se vores civilisation, vores verden gå i den forkerte retning, sagde Boris Johnson i et interview med britiske journalister i flyet på vej til Rom.
Skal møde de fattige lande
Det er netop de 20 deltagere på mødet i Rom, der bærer den absolut største del af ansvaret for problemet. Mens det er verdens fattigere lande, der allerede nu mærker konsekvenserne, sagde han.
- På mandag står lederne af G20-landene ansigt til ansigt med lederne af netop disse lande. Og der vil G20-lederne blive stillet til ansvar for deres handlinger. Og hvis vi ikke handler nu, vil det være for sent, sagde Boris Johnson ifølge The Guardian.
G20-landene står for 80 procent af verdens udledning af drivhusgasser, og deres planer for fremtiden er derfor afgørende for verdens muligheder for at bringe udledningen under kontrol.
To af verdens tre største udledere af drivhusgasser er imidlertid blandt de lande, der ikke har forpligtet sig til at bringe deres udledning ned tæt på nul i 2050.
Kina, der alene står for 27 procent af verdens udledning af drivhusgasser (2019-tal, red.), har forpligtet sig til at nedbringe sin udledning til nul ti år senere – altså i 2060 – og har fastslået, at den forpligtelse ikke står til at ændre.
En anden af de tre største udledere, Indien, ønsker ikke at forpligte sig på et formelt mål, skriver Sky News.
Eksempler som disse får Boris Johnson til – som vært for det kommende klimatopmøde – at slå fast, at ”for mange lande stadig gør for lidt”.
Hvis ikke en række lande strammer deres forpligtelser, vil den globale temperatur stige mere end de 1,5 grader celsius, der blev fastsat som det absolutte maksimum på klimatopmødet i Paris i 2015.
"Vi er bagud 5-1 ved pausen"
Boris Johnson trak en sammenligning fra fodboldverdenen frem, da han skulle beskrive den udfordring, som verdenssamfundet står over for – nemlig et fodboldhold, der er bagud 5-1 ved pausen og nu skal mobilisere kræfter til at få udlignet i anden halvleg:
- Det er på høje tid at komme tilbage på banen. Det bliver meget svært. ”Verdensholdet” står over for ”Klimaforandringerne”, der er en formidabel modstander, sagde han i flyet på vej til Rom.
Storbritannien er imidlertid ikke fodboldstatistikernes hjemland for ingenting.
Britiske medier har straks fundet et eksempel på, at det faktisk er muligt at vende sådan en kamp – selvom det ser mere end svært ud:
En kamp mellem Charlton og Huddersfield i 1957, der siden er blevet kaldt ”en af verdenshistoriens bedste fodboldkampe”.
Huddersfield førte netop 5-1, da der var 27 minutter tilbage.
Men Charlton endte med at vinde kampen 7-6.