Klima

Det britiske kongehus vækker opsigt med tre markante udtalelser om klima

Den britiske royale familie har i denne uge markeret sig klart i klimadebatten. Men faktisk er familiens interesse for klimadagsordenen slet ikke ny.

Den britiske dronning Elizabeth er frustreret på klimaets vegne.

Det lod hun forstå, da hun i denne uge blev overhørt udtrykke sin irritation over verdensledernes manglende handling på området.

Udtalelserne var egentlig ikke tiltænkt offentligheden, men blev opfanget af en mikrofon på et tv-signal i forbindelse med åbningen af det walisiske parlament torsdag.

I en samtale med hertuginde Camilla og politikeren Elin Jones kommenterede dronningen på den forestående klimakonference COP26, hvor hun selv deltager sammen med andre medlemmer af det britiske kongehus.

- Det er utroligt, er det ikke? Jeg har hørt alt muligt omkring COP, og jeg ved stadig ikke, hvem der kommer. Ingen anelse. Vi hører kun om dem, som ikke kommer.

- Det er virkelig irriterende, når de bare snakker, men ikke handler, lød det fra dronningen.

Blandt de verdensledere, som har meldt afbud eller endnu ikke meldt deres deltagelse ved COP26, er Kinas Xi Jingping, Brasiliens Jair Bolsonaro, Mexicos Andres Manuel Lopez Obrador, Indiens Narendra Modi og Ruslands Vladimir Putin.

Også Australiens premierminister, Scott Morrison, har den seneste tid fået kritik for at ville blive væk, men fredag meddelte han, at han alligevel rejser til Glasgow, hvor FN-konferencen afholdes fra 31. oktober.

FAKTA: Hvad er COP26?

COP26 er den 26. udgave af FN's klimakonference.

Den er planlagt til at blive afholdt i Glasgow, Skotland mellem 31. oktober og 12. november 2021.

Topmødet har ifølge FN det eksplicitte formål at accelerere den politiske handling, der skal sikre, at temperaturstigningerne på Jorden reduceres.

Udtalelserne fra den britiske dronning trak overskrifter verden rundt.

Men måske skal vi slet ikke være så overraskede. Den britiske royale familie har nemlig stærke holdninger om klimaet, og de er ikke bange for at give udtryk for dem.

Det viste de klart i denne uge.

Kritik af rigmænds rumkapløb

Dronningens udtalelse vakte genklang, da Prins William senere torsdag i et interview med BBC også udtrykte forargelse over den manglende håndtering af klimakrisen.

- Jeg tror, at det bliver afgørende for COP, at man meget klart og ærligt kommunikerer, hvad problemerne er, og hvad løsningerne kommer til at være. Vi kan ikke bruge mere klog snak og for lidt handling, sagde prinsen.

I interviewet langede han også ud efter rigmænd som Elon Musk og Jeff Bezos for at føre an i kapløbet om rumturisme i stedet for at fokusere på at løse klimaproblemerne på Jorden.

- Vi har brug for, at nogle af verdens klogeste hjerner og sind fokuserer på at forsøge at redde denne planet, ikke på at forsøge at finde det næste sted, vi kan rejse hen og bo, sagde den britiske tronfølger.

Samtidig advarede prins William om, at der i stigende grad er en følelse af "klimaangst" blandt de unge, hvis "fremtid helt grundlæggende er truet hele tiden".

Interviewet fandt sted i anledning af uddelingen af den første Earthshot Prize. En pris, der uddeles af prinsens egen velgørenhedsorganisationer, og som gives til nogen, som har gjort noget særligt for at redde planeten.

Advarer om katastrofale følger

Prins Williams far, prins Charles, har i årevis talt om vigtigheden af bæredygtighed og behovet for at handle på klimaområdet. Faktisk langt tidligere, end mange andre syntes, at det var et vigtigt emne, påpeger prinsen.

Ifølge William har det været en lang og hård kamp for faderen, som selv har været inspireret af sin far, nu afdøde prins Philip.

- Det vil være en fuldstændig katastrofe, hvis prins George (prins Williams' ældste søn, red.) sidder her om 30 år og stadig taler om at redde planeten, siger han til BBC.

Prins Charles har også selv givet et større interview i denne uge, hvor han redegør for sin bekymring på klimaets vegne og understreger behovet for at handle.

I Interviewet med BBC advarer han om "katastrofale" følger, hvis ikke der bliver lavet en mere ambitiøs klimahandlingsplan.

- Problemet er at få noget handling på Jorden, siger prinsen.

Samtidig udtrykker han sin store sympati for verdens klimaaktivister.

- Alle de her unge mennesker føler, at der aldrig sker noget, så selvfølgelig bliver de frustrerede. Jeg forstår dem fuldstændig, fordi ingen vil lytte, og de ser deres fremtid blive fuldstændig ødelagt.

I sin juletale til det engelske folk i 2019 sendte dronning Elizabeth også en hyldest til de unge klimaaktivister, som hun sammenlignede med soldater på D-dag.

Opsigtsvækkende udtalelser

At prins Charles længe har haft en grøn mærkesag, bekræfter historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Derfor er det også naturligt, at resten af det britiske kongehus nu bakker op om dagsordenen.

- Prins Charles har på mange måder været en foregangsmand inden for de europæiske kongehuse, når det kommer til det grønne. Han anser det som et stort og vigtigt problem at tage stilling til, og som kommende konge har han haft bedre mulighed for at gå ind i nogle debatter, som dronningen ikke kunne, siger han.

Han ser flere mulige forklaringer på, hvorfor den royale familie markerer sig meget tydeligere i klimadebatten end tidligere, hvor Charles lidt var en ensom stemme.

Dels er der i dag langt bredere enighed om, at global opvarmning og bæredygtighed er et stort problem, så det bliver ikke i samme grad anset som et politisk spørgsmål. Derfor kan de royale bedre tillade sig at have en holdning end for bare nogle år siden.

Dels har det britiske kongehus over de senere år været ramt af en række problemsager, der har skadet kongehusets image og anseelse i befolkningen. Derfor kan de have interesse i at markere sig med klare holdninger på en sag, som der er stor folkelig opbakning til, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Men den seneste uges skarpe udtalelser er alligevel ret opsigtsvækkende, mener historikeren.

- Vi har ikke set noget tilsvarende i de andre europæiske kongehuse. Men vi må jo formode, at det virkelig er noget, som de mener, er et alvorligt problem, for kongehuset går kun ud og siger noget, når de virkelig mener, det er nødvendigt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Dansk dronning udtrykte skepsis

Herhjemme har det danske kongehus ikke markeret sig helt så markant på klimadagsordenen, selvom kronprinsparret de seneste år har udpeget klima og bæredygtighed som vigtige dagsordener.

Eksempelvis vakte det opmærksomhed, da dronning Margrethe i et interview med Politiken sidste år sagde, at vi som samfund ikke bør panikke over klimaforandringerne.

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om, sagde dronningen.

Tonen var dog en anden, da kronprins Frederik i foråret deltog i den virtuelle konference The 2030 Countdown og holdt åbningstalen. Gennem 13 år har han været protektor for partnerskabet State of Green.

– Dengang var der ikke en så bred anerkendelse af, at klimaforandringerne var og er menneskeskabte. Det er der heldigvis i dag, og alle har indset nødvendigheden af en kursændring. Dermed også sagt, at vi står over for en massiv global udfordring, sagde han ifølge Her og Nu.

Kronprinspar erkender udfordring

Både det britiske kongehus og det danske har gennem årene fået kritik for at tale om klimavaner, mens de selv står for en stor CO2-udledning med deres store slotte og mange flyrejser.

Det blev den danske kronprins senest konfronteret med af B.T. i denne uge i forbindelse med hans deltagelse i et grønt erhvervsfremstød i Island, hvor han erkendte, at det var en udfordring.

- Det er klart, der er klimaaftryk, hver gang vi flyver. Det har der været også for ti år siden, så selvfølgelig er jeg obs på det, sagde han til avisen.

Tidligere har også kronprinsesse Mary måttet høre for sit massive tøjforbrug, der ikke helt går hånd i hånd med budskabet om bæredygtighed.

- Man bliver mere og mere bevidst om sit valg og sine handlinger. Og prøver at gøre det bedre. Jeg glæder mig til den dag, hvor der er et større udbud af produkter og løsninger, der gør det nemt at tage de rigtige valg, sagde Mary i marts til Se og Hør.