Nyt forslag: Så meget ekstra skal det koste at flyve
Pengene fra de dyrere billetter skal blandt andet gå til bæredygtigt brændstof.
Når danskerne i fremtiden køber en flybillet, så skal der betales ekstra alt efter, hvor lang turen er.
I hvert fald hvis et nyt forslag fra Radikale Venstre bliver til virkelighed.
For partiet lægger op til, at flyrejser fra 2023 skal pålægges et gebyr for at gavne klimaet. Gebyret er inddelt i tre prisklasser: Korte distancer pålægges 50 kroner ekstra, en mellemlang tur koster 100 kroner mere, og skal man på en lang flyrejse, koster det 300 kroner ekstra.
- Det er forbrugerne, der ansvarlige for at forurene, så derfor skal de også betale for det, siger Rasmus Helveg Petersen, der er klimaordfører for De Radikale.
15 milliarder på syv år
Pengene fra gebyret skal gå til en luftfartsfond, hvorfra pengene skal investeres i klimavenlig teknologi, der kan reducere udslippet af CO2, og indkøb af bæredygtigt brændstof.
Planen er, at gebyret skal øges over tid, men De Radikale regner med, at der vil kunne komme 14-15 milliarder kroner i kassen i løbet af de første syv år.
De Konservative kalder forslaget "sympatisk", men partiet er ikke enige i forslaget. De mener nemlig, at branchen selv skal lave fonden.
- Når luftfarten selv vil det her, så sikrer vi, at pengene bliver i fonden, og at Finansministeriet ikke pludselig napper pengene til noget andet, siger Niels Flemming Hansen, der er konservatives transportordfører.
SF bakker op om afgifterne, men ikke der, hvor pengene ender i den radikale model.
- Det er vigtigt at sige, at de her penge kan gå til mange gode ting. Hvis det skulle gå til branchen selv, så kunne de jo bare selv vælge at investere i det, lyder det fra Rasmus Nordquist, der er SF’s fungerende klimaordfører.
Andre lande har gebyrer
Selv om andre partier er lunkne over for de radikales model, er ideen om passagerafgifter allerede en realitet i Danmarks nabolande - faktisk er Danmark er sammen med Cypern, Malta og Irland de eneste af de i alt 28 EU-lande, som ikke har indført afgifter på fly.
I Norge koster en kort tur omkring 100 kroner ekstra, mens en mellem- eller længere rejse koster 200 kroner. I Storbritannien skal man af med 600 kroner for mellem- og lange rejser.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at regeringen næste år kommer med en samlet plan for en grøn omstilling af flytrafikken.
- I de kommende måneder skal vi se nærmere på de initiativer og virkemidler, som blandt andet Luftfartens Klimapartnerskab er kommet med, lyder det fra ministeren.