Klima

I dag har vi opbrugt Jordens ressourcer for 2021

Hvis alle verdens lande havde et lige så stort forbrug som Danmark, ville vi allerede i marts have opbrugt klodens ressourcer.

Vi er kun lidt over halvvejs inde i 2021, men i dag, 29. juli, har vi brugt Jordens ressourcer for i år.

Datoen udregnes og fastsættes hvert år af tænketanken Global Footprint Network og kaldes 'Earth Overshoot Day'.

Det betegner den dag, hvor ressourcerne er brugt, hvis kloden skal kunne nå at regenerere dem på et år. Altså vil regnskabet resten af året gå i minus.

- Vi har set de sidste årtier, at 'Earth Overshoot Day' rykker nærmere og nærmere mod januar, og meget tyder på, at vi fortsat følger det spor, siger Sebastian Mernild, som er prorektor og professor i klimaforandringer på Syddansk Universitet.

Qatar er den største synder

I år falder dagen 24 dage tidligere end sidste år. Det skyldes dog også, at Jordens ressourceforbrug faldt meget og drastisk i starten af 2020, da coronapandemien ramte.

Sådan har 'Earth Overshoot Day' rykket sig

2021: 29. juli

2011: 3. august

2001: 21. september

1991: 9. oktober

1981: 11. november

1971: 20. december

Kilde: Overshootday.org

 

Kigger man på de enkelte landes ressourceforbrug, placerer Danmark sig på en 14. plads, og hvis hele verden havde et ressourceforbrug som Danmark, ville 'Earth Overshoot Day' ligge markant tidligere – nemlig 26. marts.

Den gode nyhed fra FN's ekspertpanel er, at hvis vi gerne vil vende udviklingen, kan vi faktisk gøre det

Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden

- Den tendens skal vi have rettet op på, for vi kan ikke blive ved med at overforbruge, som vi har gjort, lyder opfordringen fra Sebastian Mernild.

Øverst på listen ligger Qatar, hvis 'Earth Overshoot Day' ligger 9. februar, og få dage senere – 15. februar – ligger Luxembourg.

Bruger ressourcer forkert

Ifølge klimaprofessoren er det stigende forbrug et udtryk for forskellige ting.

Dels at vi bliver flere mennesker på kloden til at forbruge, men også at vi bliver ældre og dermed har flere år til at forbruge, samt at vi ser en stigende velstand.

- Det er bekymrende, for det handler om, at vi overforbruger en del på kloden. Stigende udledninger af CO2 og stigende koncentration (af drivhusgasser, red.) i atmosfæren er en af de tendenser, vi har set over tid. Og der er altså en sammenhæng mellem økonomisk forbrug, drivhusgasudledning og hvordan 'Earth Overshoot Day' rykker sig, siger Sebastian Mernild.

Bo Øksnebjerg, som er generalsekretær i Verdensnaturfonden, mener desuden, at måden, vi bruger ressourcerne på, er en stor del af problemet.

- Det er en udfordring, at vi ikke dyrker vores jord og bruger vores ressourcer særlig klogt. Vi fjerner eksempelvis en masse skov, hvor vi egentlig kunne bruge ressourcerne meget smartere, lyder det fra ham.

Vi kan vende udviklingen

Generalsekretæren påpeger, at FN har udgivet "en stribe bekymrende rapporter", som fastslår, at vi har indtil 2030 til at løse problemet.

Ellers kan menneskeheden risikere at stå ansigt til ansigt med fødevaremangel, vandmangel og flere hundrede millioner flygtninge, lyder det:

- Men den gode nyhed fra FN's ekspertpanel er, at hvis vi gerne vil vende udviklingen, kan vi faktisk gøre det.

Vi omstiller ikke samfundet fra den ene dag til den anden

Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden

Der findes blandt andet måder, hvorpå man kan fiske flere fisk ud af havet og samtidig have en natur, der er i balance. På samme måde kan man eksempelvis i Amazonas dyrke landbrug inde i skoven i stedet for at rydde regnskoven.

- Grunden til, at vi ikke allerede ser den her udvikling, er, at vi tænker alt for kortsigtet. Det gælder både i de rige og fattige lande. Det er simpelthen bare nemmere at fælde enorme arealer i Amazonas og lave det om til dårligt landbrug, fortæller Bo Øksnebjerg.

Ifølge Sebastian Mernild skal ny teknologi, vedvarende energi og mere energieffektivitet hjælpe os med at skubbe 'Earth Overshoot Day' frem mod december, men det kræver også en indsats fra menneskeheden, lyder det.

For vi skal ændre vores adfærdsmønster og forbruge mindre.

- Vi omstiller ikke samfundet fra den ene dag til den anden. Det tager årtier. Og vi ser nok ind i nogle år endnu, hvor vi vil bevæge os længere ind i juli, hvad angår 'Earth Overshoot Day', siger Mernild.

10 lande med de tidligste 'Earth Overshoot Days'

 1. 9. februar

  Qatar

 2. 15. februar

  Luxembourg

 3. 7. marts

  Forenede Arabiske Emirater

 4. 9. marts

  Bahrain

 5. 12. marts

  Trinidad og Tobago

 6. 14. marts

  Canada

 7. 14. marts

  Mongoliet

 8. 14. marts

  USA

 9. 14. marts

  Kuwait

 10. 14. marts

  Bermuda