Skal dit næste fjernsyn være Ultra-HD?

Samsungs 4K-skærme byder på enorme størrelser og nyt design.Da Beep var på IFA-messen i Berlin sidst i august i 2012 var et af de store temaer 4K-fjer

Samsungs 4K-skærme byder på enorme størrelser og nyt design.

Da Beep var på IFA-messen i Berlin sidst i august i 2012 var et af de store temaer 4K-fjernsyn, også kaldet Ultra-HD, der byder på en opløsning, der er fire gange så høj, som der er på dit nuværende HD-fjernsyn. 

Ved IFA var det specielt Sony og LG, der tydeligvis satsede på 4K, mens Samsung kun havde en konceptmodel stående. Sony og LG havde derimod hver en model på 84 tommer, der hver især kostede omkring 28.000 og 17.000 euro. Men på de blot godt fire måneder, der er gået siden IFA er der sket meget på den front.

Både Sony og LG siger her ved CES i Las Vegas, at de har været godt tilfredse med salget af de store, dyre fjernsyn, faktisk har de begge udsolgt på det skandinaviske marked. Og allerede nu er næste generation af 4K-skærmene på vej.

Mindre og billigere modeller på vej i år

Både LG og Sony vil lancere en ny serie af 4K-skærme i løbet af 2013. Sonys modeller vil allerede komme først på sommeren, og LG's kommer i andet halvår, og begge firmaer kommer med mindre modeller på 55 og 65 tommer, og begge firmaer udtaler, at de satser på priser, der ligger på den rigtige side af 10.000 euro.

Det er naturligvis stadig noget, der ligger udenfor de fleste menneskers rækkevidde, men til gengæld lover det godt for fremtiden, at de i løbet af blot fire måneder har formået at presse prisen ned med mellem 50.000 og 135.000 kroner, også selvom det handler om mindre modeller.

[image:fid:44415]
LG tror tydeligvis på 4K-teknologien.

Både Sony og LG byder desuden på ny teknologi i den nye generation af 4K-skærme. LG har blandt andet proppet et nyt chipsæt i, der skulle gøre dem væsentligt hurtigere, og Sony har introduceret en ny teknologi, Triluminos, der skulle give forbedrede farver. Sonys modeller har desuden indbyggede højtalere af høj kvalitet.

Samsung begynder at rykke

Ved IFA i fjor var Samsung noget tilbageholdende med 4K. De havde godt nok en enkelt konceptmodel stående i en fjern afkrog af deres stand, men de var langt mere forsigtige med teknologien end Sony og LG. Men det har ændret sig her ved CES.

Det første, man ser, når man kommer ind på Samsungs stand ved messen, er netop en række 4K-skærme i et markant anderledes og meget industrielt design. Hvor konkurrenterne kommer med mindre, mere tilgængelige modeller, så går Samsung den anden vej og lancerer tre modeller på henholdsvis 85, 95 og 110 tommer. Ifølge Martin Engen, sales manager for Samsung vil i hvert fald den mindste af de tre modeller komme på det danske marked senere på året. Prisen er endnu ukendt.

Hvad med indholdet?

Et problem med 4K-teknologien har været, at der ikke rigtig findes noget indhold, der kan matche den høje opløsning, men det har Sony tænkt sig at gøre noget ved.

Sony ejer en række filmselskaber og har derfor adgang til indhold, og det har de tænkt sig at udnytte. Ved deres pressemøde i går lokal tid, kunne Sony afsløre, at der til sommer kommer en 4K-tjeneste i USA, hvor man kan downloade film i 4K, så det bliver rent faktisk tilgængeligt for de almindelige, meget rige forbrugere, der har råd til et 4K-tv. 

Sony arbejder i høj grad på at fremme 4K både i hjemmet og i biografen og flere kommende blockbuster-film er på vej i 4K. En række film bliver desuden genudgivet i 4K, fx ved at gen-scanne de oprindelige filmruller. Ved pressemødet var budskabet, at 4K ikke er i fremtiden - det er nu.

4K OLED

Ved CES har både Sony og Panasonic desuden afsløret 4K OLED-fjernsyn, der smelter to af de mest ventede fladskærms-teknologier sammen. 4K giver en ekstremt høj opløsning, og OLED gør det muligt at lave meget tynde skærme med en meget høj billedkvalitet. Vi vil i løbet af i morgen lokal tid tage et kig på begge modeller og komme med vores indtryk.

[image:fid:44416]
En af Sonys 4K OLED-prototyper.

Vi har nu fået overstået de fleste pressemøder og rundture på standene og får derfor de kommende dage tid til at gå rundt på messen og tage et nærmere kig på de mange, nye gadgets, der er dukket op her i Las Vegas. Vi vil blandt andet kigge på Nvidias Project Shield, 4K OLED, Vuzix augmented reality-briller, det nye Linux-styresystem til mobiler, høretelefoner fra danske Jabra, og vi vil være på plads ved B&O's pressemøde, der bliver afholdt klokken 18 dansk tid.

Er der noget, som I godt kunne tænke jer, at vi kiggede på, mens vi er her?