To skærme betyder flere muligheder

16x9

<div>MOSKVA: YotaPhone er utvivlsomt Ruslands største smartphone-lancering, og man er ikke i tvivl, at de mener big business, når man har været med ti

MOSKVA: YotaPhone er utvivlsomt Ruslands største smartphone-lancering, og man er ikke i tvivl, at de mener big business, når man har været med til lanceringen af mobilen, og ser forventningerne i øjne på russerne bag. 
 
YotaPhones koncept og idé er da også enkel og ligetil, selv om den måske udefra kan virke både avanceret og en tand for meget. Men hverdagssituationerne er helt på linie med mobilens funktioner. 
 
Som helhed er mobilen ”blot” endnu en Android-telefon. Den kører Android Jelly Bean (4.2.2), der ikke er den nyeste version, men som fungerer som det skal. Der er de apps og muligheder, som man kender fra en almindelig og måske noget mere gennemsnitlige Android-telefon, men det er nu heller ikke på dét punkt, at mobilen gør sig mest gældende. 
Derimod er der tale om en ekstra skærm, en udnyttelse af bagsiden. Et sted som normalt ikke bliver brugt til andet end blot at være der og holde sammen på telefonen som helhed. Men russerne har tænkt ud over den forståelse og givet mobilen en skærm, der altid er på – ’Always On Display’ kalder de det. 
 
 
Bagskærmen er sort/hvid og i e-ink-teknologi, som vi bedst kender det fra e-læsere som Kindle og Nook. Det betyder så også, at skærmen bagpå ikke er touch, og det er bestemt en god ting, da man ellers altid skulle være opmærksom på hvor hænderne skulle placeres, når man brugte den anden side. 
 
Den ekstra skærm viser informationer som notifikationer, tid, kalender-aftaler, billeder, motivations-faktorer og mere. Der er rigeligt med muligheder, når man ser på resten af markedet, der endnu ikke udnytter bagsiden godt nok. 
Den ekstra skærm kan bruges til blandt andet at læse nyheder fra websider
 
Tanken er, at når du får en sms-notifikation, kan du set det, når du lige skal se hvad klokken er, behøver du ikke tænde mobilen, når du har noget at glæde sig til, som du eksempelvis gerne vil tælle ned til, så kan du se det på bagsiden. 
 
Mobilen virker hurtig og er meget vaks til at opdatere bagside-skærmen. Skærmen kan modificeres og ændres efter personligt behov, så hvis du hellere vil have et andet udseende på uret, eller gerne vil have et andet baggrundsbillede, som man kender fra Android-telefoner, så trykker man sig blot ind i hovedindstillingerne, ændre skærmen og trykker opdatér. Et halvt sekund efter ændrer skærmen sig. 
 
Ikke den mindste smartphone
 
YotaPhone virker noget stor og klodset i det, hvis man sammenligner den med den nyeste Android-telefon, Nexus 5. Den er noget tykkere på midten, og kanten om skærmen kan virke noget bred. Dette er umiddelbart ikke min forståelse af en smuk telefon. 
YotaPhone kører Android Jelly Bean
 
Sammen med den sort/hvid-skærm får man en oplevelse af, at det næsten er en mobil, der mere burde være lanceret for længe siden. Men det er blot indtil man opdager mulighederne med de to skærme. 
 
Den ekstra skærm, der altid er på, giver nogle nye muligheder for os smartphones-afhængige, der konstant tænder skærmen på mobilen for lige at tjekke hvad klokken er, om der er kommet en ny sms og lignende. 
 
Skærmen er altid tændt, bruger meget lidt strøm og giver dig derved et hurtigere billede af hvordan tingene står til på mobilen. Skærmen kan også bruges til specielle billeder eller til såkaldte nedtællinger, hvis du nu glæder dig så meget til One Direction-koncerten, at du allerede skal tælle ned til den nu. 
Brug den ekstra skærm til at tælle dage ned til store events eller begivenheder i dit liv
 
Hvis man ser bort fra det ydre, så har YotaPhone fat i noget af det rigtige, når det kommer til ekstra funktioner. Ikke noget med et fancy vildt kamera, slowmotion-mode og andre features, som alligevel aldrig helt bliver brugt. En ekstra skærm kunne i teorien blive brugt dagligt og give en bedre hverdag.
 
Endnu er jeg stadig noget skeptisk over hvordan selve mobilen agerer. Er den god nok i længden, kan den konkurrere mod power-mobiler som Nexus 5 og vil jeg i praksis benytte mig af skærmen. 
 
Vi får muligheden for at kaste os mere over den, senere i december og igen i begyndelsen af året, hvor Yota lover, at den vil komme ud på det danske marked.