Syrien: Thorning åbner for at gå uden om FN

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt åbner nu op for, at Danmark i et samarbejde med andre lande, kan skride til handling i forhold til den igangværende og blodige konflikt i Syrien, uden at have et FN-mandat i ryggen.

- Det, vi hører fra vores nærmeste allierede, er, at de efterhånden ikke er i tvivl om, at der er tale om kemiske våben, og at det er Assad, der har brugt kemiske våben mod egen befolkning. Det her lægger selvfølgelig et maksimalt pres på FNs sikkerhedsråd, men jeg er også nødt til at sige, at hvis FNs sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre. Og der vil vi lytte nøje til, hvordan vores allierede vurderer situationen, siger statsministeren.

En skærpelse
Statsministerens melding til TV 2 tirsdag er dermed også en noget anden, end den udenrigsminister Villy Søvndal gav mandag.

Her sagde Søvndal:

- Det er helt afgørende i en så kompleks situation som den her, at det er dem, der har autoriteten i verden til at beslutte også dramatiske skridt i en situation, der tager beslutningen. Derfor et det vigtigt, at vi nu lægger det maksimale pres på FN's sikkerhedsråd.

TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, fortæller:

- Der er ingen tvivl om, at det her er en markant skærpelse af tonen fra den danske regerings side. Og den kommer efter tæt diplomatisk aktivitet mellem Danmark og først og fremmest vores allierede i USA og Storbritannien.