Borrelia-ramte: Dansk test virker ikke

Hvert år bliver tusindvis af danskere bidt af skovflåter. Godt 150 af dem får konstateret den alvorlige følgesygdom borrelia, som - hvis den ikke bliver opdaget i tide - kan invalidere dem for resten af livet.

Men mange opdager ikke, at de har fået sygdommen, før det er for sent. I Danmark bruger man nemlig en borrelia-test, som - ifølge kritikere - i bedste fald er upålidelig.

Det kan have alvorlige konsekvenser for de 50.000 danskere, der hvert år får lavet en borrelia-test. Det er sket for den tidligere topfodboldspillere Brian Fakkenor.

Negativ i Danmark - positiv i Tyskland
I 2011 blev han bidt af en skovflåt, og derefter begyndte hans krop at opføre sig anderledes. I dag kan han ikke gå uden at få hjælp

- Jeg fik taget en blodprøvetest på sygehuset for Borrelia, Den er negativ, og de siger, at det ikke skyldes skovflåten, fortæller Brian Fakkenor.

Han tager derfor kontakt til et privathospital, der samarbejder med en tysk specialklinik. Og efter flere test får han nu at vide, at han har Borrelia.

Testen, der bruges i Danmark hedder Elisatesten, men det er ikke den bedste måde at tjekke for Borrelia, mener Maria Kroun, der er læge og forsker i infektionssygdomme.

­ Den danske test indeholder kun et antigen fra én undertype af Borellia. Der er kommet flere test på markedet i løbet af de sidste 20 år, og de fanger flere forskellige undertyper.

Ingen test er helt sikker
Men Sigurdur Skarphedinsson, der er afdelingslæge på infektionsmedicinsafdeling på OUH, mener ikke, det vil nytte noget at bruge den tyske test i Danmark, for den er heller ikke 100 procent sikker:

- I den ideelle situation havde vi en testmetode, der var 100 procent, men det er ingen af de her test, forklarer han.

- Det vigtige er at sammenholde patientens sygdomshistorie og se, hvilke symptomer patienten har, siger han.