Grønland skal til landstingsvalg

16x9

Grønlands regering, Naalakkersuisut, har torsdag udskrevet valg. Det betyder, at grønlænderne skal til stemmeurnerne tirsdag den 12. marts, oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Ligesom Danmark har Grønland valg hvert fjerde år, og for ganske nylig meddelte formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, at regeringen ville sidde hele valgperioden ud. Det ville sige, at valget skulle holdes inden 2. juni.

Valgrygterne begyndte allerede onsdag, da Kuupik Kleist, havde inviteret til et 15 minutter langt pressemøde uden emne. De rygter tog til i styrke torsdag, inden valgdagen blev officielt meddelt.

Den siddende regeringskoalition, der består Inuit Ataqatigiit (IA), Demokraterne og Kandidatforbundet, føler sig godt rustet til at fortsætte regeringssamarbejdet i et Grønland, der er inde i en rivende udvikling på vej mod en selvbærende økonomi.

Som følge af selvstyreloven fra 2009 har Danmark overdraget den grønlandske undergrund til Grønland, som selv har ansvaret for råstofudvindingen i landet.

Af samme grund har Inatsisartut for nylig vedtaget en meget omtalt storskalalov, der regulerer kommende projekter.

Den siddende regering i Grønland udfordres af det socialdemokratiske Siumut og af det liberale Attasut. Et nyt politisk brobyggerparti, Partii Inuit, med Nikku Olsen i front stiller også op til valget.

- Det, der er vigtigt for Grønland i den aktuelle situation, er, at den, der kommer til at lede regeringen også har erfaring med udenrigspolitik. Det kan både Kuupik Kleist og Siumuts partileder, Aleqa Hammond, siger den franske arktisforsker Damien Degorges.

Han mener, at det er af stor betydning, at populisme og indenrigspolitisk fnidder ikke kommer til at præge den kommende valgkamp i Grønland.