Første jægersoldat dræbt i kamp

16x9

En dansk jægersoldat blev natten til torsdag dræbt i Afghanistan, da han under en patrulje blev ramt af en sprængning, og det er den første soldat fra en dansk specialstyrke, der mister livet på en international mission. Det fortæller Jægerkorpsets stabschef, Claus Wammen, til tv2.dk.

- Det er korrekt. Afghanistan er et farligt sted at være. Længere er den ikke. Vi gør, hvad vi kan for at passe på hinanden, men det her er svært at dæmme op for, siger han til tv2.dk.

Soldaten var udsendt fra Jægerkorpset i Aalborg og var med sin enhed fra Task Force 7 på en patrulje til fods i Upper Gereshk Valley nordøst for Gereshk i Helmand Provinsen, da han blev ramt af en sprængning. Opgaven var en del af uddannelsen af en lokal specialpoliti-enhed og blandt de farligste af slagsen.

- Det ligger selvfølgelig i ordet specialstyrke. De er uddannet indenfor et særligt område, men vi er ikke uovervindelige. De folk, vi uddanner dernede, er i højrisiko-enden af operationer, siger Claus Wammen til tv2.dk.

- Så det her var ikke bare en træningsøvelse?

- Nej, det er ikke en træningsøvelse. De er ude i et skarpt miljø. men som et led i træningen af de her lokale styrker. Men det er altså det skarpeste af det skarpeste. Vi er ude og have med nogle mennesker at gøre, som gør, hvad de kan for at passe på sig selv. Blandt andet anbringe sprængninger.

- 42 danske soldater er tidligere blevet dræbt i Afghanistan. Er det ikke utroligt, at det er den første jægersoldat, når de varetager de farligste opgaver?

- Jo, det kan man måske sige. Men omvendt kan man også sige, at sådan skulle det helst også være med den træning, de har fået. Men man kan bare ikke dæmme op for den risiko, de er udsat for.

Claus Wammen tror da heller ikke at tabet af den danske jægersoldat vil ændre på jægerkorpset fremtidige opgaver.

- Det her er deres virkelighed, og det vil den også være fremover. Det er jeg ret overbevist om, siger han.

Fire jægersoldater har tidligere mistet livet i tjeneste. Alle under eller i forbindelse med øvelser.

To er druknet, én er dræbt ved en faldskærmsulykke og en mistede livet ved en trafikulykke.