Grimt sprog stigende problem på skoler

16x9

Det er ikke kun på Ejerlykkeskolen i Odense, at der bliver brugt mange skældsord

Udtalelser som "Fuck dig, luder" er, som TV 2 Nyhederne i går beskrev, hverdag på Ejerslykkeskolen i Odense, hvor skoleleder Birgitte Sonsby i sidste uge blev politianmeldt for racisme af faderen til en 12-årig dreng, for følgende udtalelse:

"Jeg er så skide træt af jer muslimer, der ødelægger undervisningen".

Men Ejerslykkeskolen er langt fra den eneste skole, hvor lærerne arbejder i et miljø, der er præget af en grov omgangstone.

Stigende udfordring
Ifølge Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening, er den grove omgangstone en stigende tendens på de danske folkeskoler.

"Den grove omgangstone bliver en større og større udfordring rundt omkring på skolerne. Skældsordene er i virkeligheden en udmøntning af den problemstilling, at vi møder stadig flere elever i skolen, der ikke hjemmefra er blevet opdraget til at være en del af et fællesskab," siger Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening, til tv2.dk.

"De har ikke de sociale kompetencer, der skal til for at indgå i det fællesskab, som folkeskolen er. Det er klart et stigende problem rundt omkring i landet. Hvis der ikke er et velfungerende klassefællesskab, hvor eleverne er trygge, taber alle på det," fortsætter han.

Må skabe forståelse
For at komme problemet til livs, er det ifølge Anders Bondo vigtigt, at skolen i samarbejde med forældrene skaber en forståelse hos barnet for, at alle må bidrage til det gode fællesskab.

"Nogle forældre har ikke ressourcerne til det. Vi gør dem en bjørnetjeneste, hvis vi bare giver dem ret, når de brokker sig. For så udvikler børnene uhensigtsmæssige normer. Vi skal skabe en forståelse for bidraget til det gode fællesskab, inden konflikterne opstår," siger Anders Bondo og fortsætter:

"Jeg tror på, at vi kan gøre en forskel, hvis vi tager dialogen med forældrene på et tidligt tidspunkt. Måske allerede, når børnene bliver indskrevet i skolen."