Sådan bliver insekter til en snack

TV 2s reporter Henrik Schultz smagte p√• melorme under et bes√łg p√• Experimentarium

Friturestegte gr√¶shopper og sm√łrstegte melorme lyder ikke umiddelbart s√¶rlig appetiteligt for de fleste.

Men insekter kan if√łlge flere forskere herhjemme og FN's F√łdevare og Landbrugsorganisation (FAO) bliver fremtidens mad, der kan redde klimaet og millioner af underern√¶rede b√łrn i den tredje verden.

"Jeg sm√łrsteger melormene"
Experimentariet i K√łbenhavn s√¶tter fra i dag i en s√¶rudstilling "KribleKrable" fokus p√• netop insekter og de upopul√¶re husdyr, som man blandt andet kan f√• lov til at se p√• t√¶t hold - og ikke mindst kan f√• lov til at smage.

Udstillingsudvikler Poul Kattler fort√¶ller her, hvordan man kan tilberede melorme, f√•rekyllinger og √łrkengr√¶shopper. Insekterne som vil blive serveret tilberedt for de modige:

"Jeg tilbereder og krydrer dem forskelligt. Gr√¶shopperne frituresteger jeg i vindrueolie og serverer med et lille stykke ananas - gr√¶shopperne er meget store og kan godt virke lidt voldsomt i munden. Melormene sm√łrsteger jeg sammen med st√¶rk paprika, mens jeg krydrer f√•rekyllingerne med oregano," fort√¶ller Poul Kattler.

Artiklen fortsætter under playeren

√ėrkengr√¶shopper er fremtidens partysnack
Han kalder √łrkengr√¶shopperne p√• en tandstik med et stykke ananas for fremtidens "partysnack."

"Der er en snert af kyllingesmag over gr√¶shoppen, mens melormene smager en lille smule jordn√łddeagtigt, mens f√•rekyllingerne smager lidt af fl√¶skesv√¶r. Det skyldes m√•ske, at der er mere fedt i en f√•rekylling, men de smager ogs√• som en snack," siger Poul Kattler, der har l√¶rt opskrifterne af en god ven fra Aarhus Universitet.

Melorme slås ihjel ved frysning
If√łlge Poul Kattler er det vigtigste som ved alt andet at have nogle gode r√•varer og her spiller opdr√¶t af insekterne - som ved alle andre dyr - ind.

"Melormen har g√•et p√• √łkologisk gr√łntfoder, s√• den ikke har fyldt maven med noget, der smager ubehageligt, for insekterne tager som andre dyr smag af det foder, de har f√•et. Under transporten har den fastet og har kun f√•et en lille smule smulder og dens egen aff√łring, inden jeg sl√•r den ihjel ved at fryse den," fort√¶ller Poul Kattler.

Skal skylles som stikkelsbær
Derefter skal man huske at skylle insekterne

"Melorme skal skylles som stikkelsb√¶r - det er ikke sv√¶rt med melormene, men med f√•rekyllingerne er det lidt sv√¶rere, fordi man kan komme til at √łdel√¶gge den. Gr√¶shopperne skal bare have en hurtig og n√¶nsom skylning."

I vores del af verden er det muligt at opdr√¶tte insekterne p√• √łkologisk fodder. Det er n√¶ppe tilf√¶ldet i den tredje verden:

"Hele pointen n√•r man snakker god proteinholdig kost er i virkeligheden, at det er lige meget om insekterne har f√•et √łkologisk gr√łntfoder. Det vigtigste er, at insekter ikke er konkurrenter p√• vores menneskemad," siger Poul Kattler.