DF: HPV-vaccinen bør sættes i bero

Se TV 2-dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede'  TV 2 Play.

Hvis ikke det er muligt at sikre ordenligt behandling og udredning, så er det bedre at stoppe HPV-vaccinerne helt - også selvom behandlingen har en dokumenteret forebyggende effekt over for livmoderhalskræft.

Således lyder opfordringen fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, der står i spidsen for en række ordførere, som i dagens samråd i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget kræver en redegørelse for, hvordan Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen vil tage hånd om de mange hundrede piger, der oplever problemer efter en HPV-indsprøjtning.

- Jeg vil gerne høre, om han (sundhedsminister Nick Hækkerup (S) red.) vil fortsætte, som han gjort. Jeg har i halvandet år krævet, at man fortæller noget om bivirkningerne, så man sikrer sig, at man ikke vaccinerer de piger, som man fraråder fra producentens side. Men det vil man ikke gøre fra Sundhedsstyrelsens side, så hvis ikke vi kan sikre, at man får ordentlig oplysning og en ordentlig behandling, så synes jeg man skal sætte vaccinen i bero, forklarer Liselott Blixt.

Kender ikke effekt
Hun lægger dermed op til et opgør mod den behandling, som mere end 450.000 piger er blevet tilbudt. En behandling, der har dokumenteret effekt, men som er kommet i strid modvind, efter TV 2 sendte dokumentaren "De Vaccinerede Piger - syge og svigtede", der blandt andet viser, hvordan mange piger er blevet syge med symptomer som eksempelvis kronisk hovedpine og muskelsvigt efter HPV-vaccinen.

Men Liselott Blixt mener, at der generelt mangler viden på området, og imens gambler samfundet med pigernes helbred.

- I øjeblikket ved vi ikke, hvor meget effekt vaccinen har. Vi ved, at 100 kvinder rammes af livmoderhalskræft hvert år, men kun nogle få bliver ramt at de typer, som vi vaccinerer for. Og producenten siger selv, at 2,5 procent af dem vil opleve alvorlige bivirkninger, og hvis vi vaccinerer 500.000 piger, så er der altså tale om 15.000 piger, der har alvorlige bivirkninger.

Se mod udlandet
Liselott Blixt har selv indkaldt sundhedsministeren i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, hvor han blandt andet skal redegøre for, hvilke typer behandling, de allerede ramte piger skal tilbydes i både ind- og udland, men også, hvordan man fremover bedst muligt forebygger bivirkningerne.

- Vi skal sikre, at der er en behandling og en udredning af de piger, som har fået bivirkninger. I 2013 blev vi i forbindelse med satspuljerne enige om, at regionerne skulle etablere behandlingstilbud, og i dag siger de bare, at man kan henvende sig. Men de oplyser ikke, hvilken behandling, man vil tilbyde. Det er vigtigt, at vi prøver at tilbyde nogle af de ting, som vi kan se andre har succes med, som eksempelvis i England.

På TV 2 kan du i aften klokken 22.45 se en genudsendelse af dokumentaren "De Vaccinerede Piger - syge og svigtede"

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.