Styrtdyk i Danmarks olieindtægter

16x9

Allerede nu begynder manglende olieindtægter at gøre ondt på den danske statskasse

Den indbringende olie i Nordsøen er væk om 30-40 år, men allerede nu begynder den svagere strøm af oliepenge at gøre ondt på den danske statskasse.

Ifølge regeringens forventninger vil skatteindtægterne fra Nordsøen falde fra 23 mia. kroner i år til knapt 16 mia. kr. i 2013. Et fald de næste tre år på over 30 procent.

Det viser tal fra VK-regeringens konvergensprogram, som dagbladet Børsen har fået adgang til.

Genopretningspakke dyrere

Det betyder reelt, at VK-regeringen har været nødt til at gennemføre en langt hårdere genopretningspakke end ellers for at få underskuddet på de offentlige finanser under kontrol.

"Når olieindtægterne falder med godt 7 mia. frem mod 2013, er det et betragteligt beløb, når man holder det op imod de besparelser, som regeringen i øvrigt har lagt frem," siger Tore Damgaard Stramer, seniorøkonom i Danske Bank til dagbladet Børsen.

Dansk olieeventyr slut i 2050

Ifølge Finansministeriets oliefremskrivninger falder olieindtægterne fra godt 20 mia. kr. årligt i disse år til omkring 10 mia. kr. fra 2030.

Og i 2050 er olieeventyret helt slut. Til den tid regner Finansministeriet kun med, at der kommer omkring 1 mia. kr. i kassen i 2010-priser, skriver Børsen.