Renteswap koster andelsforeninger dyrt

16x9

Sunde andelsforeninger kan komme galt afsted med renteswap

Mange nyere andelsforeninger har finansieret sig med lån med det såkaldte renteswap og det kan gå hen at blive en dyr affære.

De kontroversielle lån med renteswap er meget udbredte i andelsforeninger, men låneformen kan give uventede millionregninger til de foreninger, der er hårdest spændt for.

Det kommer da også bag på mange af foreningerne, at der er så alvorlige, utilsigtede konsekvenser af ved denne låneform, skriver dinepenge.dk.

Flere foreninger har på papiret tabt deres formue, fordi kursen på deres renteswap er faldet, hvilket gør det svært for både foreninger og andelshavere at sælge andele uden store tab, ligesom det kan blive svært at få nye lån.

Advarer mod renteswap

Nedturen på boligmarkedet har skabt stor uro omkring værdierne i andelsforeningerne.

Økonomisk boligrådgiver Henrik Grave har analyseret økonomien i omkring 100 andelsboligforeninger og advarer imod foreninger med lån baseret på renteswaps.

Lån med renteswap står over for store udsving, hvis den lange rente bevæger sig en smule. Det kan blive en bombe under andelsforeninger med den type finansiering, hvilket mange nye andelsforeninger ligger inde med. Det skriver dinepenge.dk.

Bliver en forenings renteswap indfriet før tid, kan det betyde store, realiserede tab på lånene.

"Hvad sker der i en forening, der allerede er teknisk insolvent på grund af renteswapen, og som pludselig har brug for et nyt tag, eller får en anden uforudset udgift, som den ikke kan låne til? Hvis foreningen går ned, skal renteswapen afvikles. Så er værditabet ikke længere regnskabsteknisk, men uhyggeligt konkret, siger Henrik Grave.

Mange andelsforeninger har allerede oplevet, at deres boligværdier er smuldret, og flere står for, lyder det fra rådgiveren.