Portoen stiger til 8 kroner

16x9

Det vil koste op imod 8 kroner at sende et a_brev fra januar

Et a-brev vil fra januar koste op imod otte kroner, mens et b-brev, som du fremover kan sende fra de velkendte røde postkasser, kommer til at koste seks kroner.

Det er resultatet af et nyt bredt forlig mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Baggrunden for aftalen er en udvikling, hvor elektronisk kommunikation udfordrer brevmarkedet og hvor netbanker har overtaget hovedparten af girokortbetalingerne.

Aftalen er derfor rettidig omhu i forhold til at sikre, at postsektoren i Danmark ikke får underskud og dermed skal betales af skatteyderne.

"Det glæder mig, at forligspartierne har været indstillet på at løse et problem før det opstod. Det er ikke en populær aftale, men det er en nødvendig og ansvarlig aftale, der sikrer, at skatteyderne friholdes for at betale for andres breve, siger transportminister, Hans Christian Schmidt.

Portoen på det almindelige brev, den enkelte borger sender, stiger i forhold til i dag, men samtidig bliver 6 dages postudbringning til hele landet sikret samtidig fastholdes princippet om samme porto for alle.

"Parterne er desuden enige om at fastholde de eksisterende krav til placeringen af postbetjeningsteder, så landområderne ikke stilles ringere med denne aftale. Tværtimod sikrer vi, at afhentningssteder integreret i butikker holder åbent i hele butikkens åbningstid, siger transportministeren.

Postkasser skal sikre effektivitet

Aftalen betyder samtidig, at land og by og gamle og nye huse sidestilles i forhold til placering af postkasser. Fremover skal alle sørge for postkasser ud til skel (dog max 50 meter), hvilket både sikrer en effektivisering for postudbringning og et bedre arbejsmiljø for postbudene. Alle, der ikke kan hente brevene selv, får tilbud om post til døren.

Som noget nyt bliver det nemmere at sende det såkaldt B-brev, som er billigere i porto, men som kan være op til tre dage undervejs, da det fremover kan lægges i postkassen, hvor det i dag skal afleveres på posthuset.

"Med aftalen åbnes også op for fuld konkurrence på postmarkedet. Det skal understøtte et dynamisk marked, der til stadighed udvikler sig efter brugernes behov, siger Hans Christian Schmidt.