'Mormor': Jeg vil ikke være kendt

16x9

Han er 22 år gammel, men underskriver sig 'Mormor' og svarer ikke med sit navn, men blot et "hej", når han tager sin mobiltelefonen. I tråd med street art-traditionen foretrækker 'Mormor' at være anonym.

Hvorfor vil du være anonym?

"Jeg kan godt lide, at folk ikke ved, hvem jeg er. Det er et valg, jeg har truffet, fordi jeg mener, det er underordnet, hvem jeg er. Fokus bør være på det, jeg laver - ikke mig. Der er selvfølgelig også det, at jeg måske kunne komme i problemer for det jeg laver. Jeg har jo en del ting hængende rundt omkring."

Hvad ville det betyde, hvis det kom frem, hvem du er?

"Det ville tage meget af glæden fra det. Værkerne skal gerne kunne stå alene. Jeg vil ikke være kendt. Det ville være noget af det værste. Så ville fokus pludselig være på min person og ikke det, jeg laver. Værkerne skal gerne kunne stå alene uden min forklaring."

Hvorfor er det i orden, at du klistrer dine ting op på husmure og porte?

"Det er i orden, fordi jeg har principperne i orden. Jeg tænker altid over, om det er ok at sætte noget op. Jeg mener ikke, det er hærværk. Jeg kunne fx aldrig finde på at sætte noget op på en bygning fra 1800-tallet eller på en butiksrude. Jeg prøver at gøre kedelige steder lidt sjovere. Og så er de ting jeg laver nemme at fjerne igen."

Hvad er din holdning til graffiti?

"Der er stor forskel på street art og graffiti. Det er to helt forskellige ting. Graffiti kan godt være flot, men man skal VIRKELIG være dygtig, for at det er fedt. Samtidig har street art tit noget humor, som graffiti ikke altid har."

Er du nogensinde blevet taget for det du laver?

"Ja, en gang i Århus var vi ved at sætte noget op, da politiet pludselig holdt bag ved os. De spurgte, hvad vi lavede, og jeg svarede, at vi var ved at sætte en tegning op. Den ene betjent spurgte, om det var en reklame eller noget politisk. Men det var jo ingen af delene, så jeg tror, det var svært for dem at forstå, hvorfor vi gjorde det. De sagde, at vi skulle gå hjem i seng."

Hvorfor er der behov for street art?

"Det skal hive folk ud af deres hverdagstrummerum, så de undrer sig, stopper op, får et smil på læben og ser byen på en ny måde. Der skal være noget andet end reklamer og folk, der prøver at sælge dig noget, når du går gennem byen. Der skal være noget anderledes og skævt, noget der skaber lidt liv og fest i gaden. Vi ejer alle byen og kan sætte et personligt præg på den."

"Det er ikke fordi jeg har noget imod reklamer - der skal bare også være noget andet, en pendant til reklamen."

Hvad er forskellen på kunst og street art?

"Gadekunst skal hænge på gaden ellers er det kunst. Og der er forskel på street art og så fx en statue, der også kan stå på gaden eller på en plads. En statue er bestilt og betalt, og det er forskellen".

Holder du øje med det, du laver?

"Ja, jeg kan huske, hvor mine ting er. Det bedste klap på skulderen er, når det bliver hængende, og det er der faktisk meget, der får lov til. Det er rart."

Læs de øvrige artikler om 'Mormor' via linkboksen og se eksempler på hans arbejde i billedgalleriet.