2004: Livstid til Sonjas morder

16x9

45-årige Jan Arno Beblein blev idømt lovens strengeste straf, fængsel på livstid, for drabet og den seksuelle krænkelse af ti-årigeSonjaEmborg.

Den 45-årige nordjyske skorstensfejer, Jan Arno Beblein, blev den 30. september 2004 idømt lovens strengeste straf, fængsel på livstid for drabet og den seksuelle krænkelse af ti-årigeSonjaEmborg.

De 12 nævninge og de tre juridiske landsdommere dømte Jan Arno Beblein skyldig i manddrab, anden seksuel omgængelse end samleje og besiddelse af store mængde børneporno.

Egnet til fængselsstraf
En erklæring fra retspsykiatrisk afdeling i Aalborg havde i forbindelse med sagen erklæret den midaldrende nordjyde ikke-sindssyg og dermed egnet til straf. I erklæringen fra retspsykiatrisk afdeling blev Jan Arno Beblein beskrevet som normalt begavet, men umoden og uden selvindsigt og med en udpræget tendens til at placere skyld i sine omgivelser i stedet for hos sig selv.

Under det tre mĂĄneder lange ophold pĂĄ retspsykiatrisk afdeling i forbindelse med sagen har han over for personalet fremkommet med indladende seksuelle kommentarer og spurgt flere kvindelige plejere, "om han mĂĄtte pille ved dem".

Ventede pĂĄ at ĂĄbne for sin drabsmand
Jan Arno Beblein var sent blevet uddannet som skorstensfejer, og det var i den egenskab, han mødte sit ti-årige mordoffer 31. juli 2003.

Han skulle efterse skorsten og brændeovn i hendes hjem i landsbyen Mjels syd for Aalborg. SonjasEmborgboede sammen med sin far, og han havde bedt hende om at blive hjemme for at lukke skorstensfejeren ind. Det blev fatalt.

I husets kælder, hvor fyret skulle efterses, forulempede han den ti-årige pige seksuelt ved at stikke enten sit erigerede lem, en finger eller et stump instrument op i hende. Jan Arno Beblein nægter at have haft noget seksuelt motiv, men retten fandt det bevist via et stort blåt mærke, somSonjakort før sin død havde pådraget sig tæt ved skedeindgangen.

Efter ugerningen kvalte Jan Arno BebleinSonjaEmborgmed de bare næver, hvorefter han snørede en plastic kedeldragt om hendes hals, trak hende gennem huset og ud i sin skorstensfejerbil. Han efterlod liget, pænt lagt til rette på ryggen og iført undertøj, i en skovtykning tæt ved en spejderhytte i nærheden af Mjels.

Dommen blev anket til Højesteret, hvor den i 2005 blev stadfæstet.