Børsbanker hypede OW Bunker

16x9

Nordea, Morgan Stanley, Carnegie og ABG Sundal Collier tjente 44 mio. kr. på at sende OW Bunker på børsen. Efterfølgende har de haft et positivt syn på, hvordan OW Bunkers aktiekurs ville udvikle sig og anbefalet aktiekøb i det nu krakkede selskab.

Men det er ren tilfældighed, at emissionsbankernes aktieanalytikere har været positive på OW Bunker-aktien, for der er vandtætte skotter mellem bankernes analyseafdelinger og de afdelinger, som stod for børsnoteringen, understreger Nordea.

Det skriver Jyllands­Posten.

- Aktieanalyserne baserer sig alene på den information, der er offentlig tilgængelig på et givent tidspunkt, og ingen i markedet har forudset OW Bunkers kollaps, men det ændrer ikke på, at vi er meget kede af det, der er sket, forsikrer Stephan Ghisler Solvang, der er pressechef i Nordea.

Alligevel vækker det mistanke, at de fire banker, der for 44 mio. kr. børsnoterede OW Bunker, alle havde positive anbefalinger af aktien. Jyske Bank gik som den første bank imod den rosenrøde linje allerede i marts med anbefalingen "sælg" med den begrundelse, at OW Bunker-aktien var overvurderet og bar en høj risiko. I oktober ændrede Jyske Bank dog til "køb".

Jens Møller Nielsen, der er direktør i Dansk Aktionærforening, påpeger, at det er svært at konkludere entydigt på analytikernes kursmål, men opfordrer generelt investorer til at søge information hos analytikere fra banker, der ikke har været en del af børsprocessen.

- Ganske vist skal der være ­ og det er der sikkert også - vandtætte skotter mellem afdelingerne, men omvendt har jeg meget svært ved at forestille mig en Nordea-analytiker kalde en aktie for noget juks, samtidig med at hans kollegaer i en anden afdeling er ved at skubbe selskabet på børsen, siger Jens Møller Nielsen til Jyllands-Posten.