Rapport: Du betaler for bankernes høje lønninger

16x9

Det er dyrt at låne i banken, og skal de blive billigere for forbrugerne, bliver bankerne nødt til at sænke personalEomkostningerne markant. Sådan lyder det i en ny rapport.

De ansatte i den finansielle sektor får for meget i lønningsposen, og der er for mange dem.

Det koster kunderne dyrt, for det er medvirkende til, at de betaler to procentpoint for meget i udlĂĄnsrente.

Sådan lyder det i en videnskabelig rapport, som lektor i økonomi ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe netop har udgivet i samarbejde med Mathias Hessellund Jeppesen og Sait Sahin, der begge er studerende.

I rapporten, der gennemgår de 22 børsnoterede banker i Danmark, lyder det, at bankernes personaleomkostninger i 2013 er i størrelsesordenen 25 procent for høje, og at "de særdeles vellønnede bankansatte" samt mange ansatte bærer ansvaret for det.

- Der er virkelig nogen (kunderne, red.), der betaler prisen ved at betale alt for høje renter. Og der kan man selvfølgelig sige, at det er synd for dem, men det er også skidt for samfundet, fordi det gør jo, at aktiviteten bliver for lav, og at der bliver sat for lidt i gang, siger Johannes Raaballe.

Men hvordan hænger påstanden om to procentpoint for høje renter sammen med lønningerne?

- Hvis vi nu tager den situation, at låntagerne ikke skal betale for høje renter. At renterne bliver sat ned med to procentpoint, så er man nødt til at gå ud og spare omkring ti milliarder på omkostningerne. Og det vil være på lønningerne, for der er stort set ikke andet, man kan spare rigtig meget på i en bank. Det er en tung post på omkostningssiden, siger han

Johannes Raaballe har gennemgået bankernes regnskaber for 2013 og er kommet frem til, at den gennemsnitlige månedsløn inklusiv arbejdsgivers og den ansattes eget pensionsbidrag i banksektoren ligger på lige under 55. 000 kr.

- Jeg synes jo, at det er fantastisk høje lønninger.

- Det vi kan se, det er, at det er udlĂĄnskunderne, der betaler for det. Det er 82 procent af bankernes samlede fortjeneste, der kommer fra deres udlĂĄnskunder, hvor det inden finanskrisen var 35 procent. SĂĄ det er jo den vej, det gĂĄr, siger han.

Kilde: Danmarksstatistik. Tallene er fra 2012, eftersom 2013­tallene først udkommer til november. Med knap 52.000 kr. i månedlig gennemsnitløn var de ansatte i den finansielle sektor dog også højt lønnet sammenlignet med andre brancher i 2012.

FĂĄr opbakning fra Nationalbanken
Hos Nationalbanken er direktør Lars Rohde enig i, at lønningerne i den finansielle sektor er for høje. I sin tale ved Lokale Pengeinstitutters årsmøde den 8. maj 2014 sagde han:

- Ser man på de rå lønniveauer, har der helt tilbage fra begyndelsen af 1980'erne været en tendens til, at gennemsnitlønningerne i finanssektoren har ligget over den øvrige del af økonomien.

- (...) alle disse forklaringer til trods, kommer vi ikke uden om, at lønniveauet i sektoren er for højt, og at der i de kommende år kan komme et nedgående pres på lønnen, sagde Lars Rohde på årsmødet.

Nationalbankdirektøren er for øjeblikket i USA, men nationalbankens pressetjeneste oplyser, at Lars Rohde synspunkter fra maj fortsat gælder.

Finansforbundet: Det er noget vrøvl
Hos Finansforbundet mener formand Kent Petersen, at Johannes Raaballe og nationalbankdirektør Lars Rohde skyder forbi, når de kritiserer lønningerne i den finansielle sektor.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er noget vrøvl. Vi får den løn, som vi er værd i forhold til den indsats, vi yder. Jeg køber på ingen måde synspunktet om, at vi er for højt lønnet i forhold til vores erhverv, og jeg køber faktisk heller ikke synspunktet om, at omkostningerne i den finansielle sektor er for høje, siger Kent Petersen.

Finansforbundets formand medgiver, at den finansielle sektor er vellønnet. Men at det hænger sammen med, at de ansatte historisk set har skabt gode resultater for deres ejere. Og at det er et vidensarbejde, som bliver belønnet derefter.

Han henviser selv til en undersøgelse, som Finansforbundet har fået lavet, der i stedet for at sammenligne brancherne overordnet går ned og sammenligner de specifikke jobfunktioner i sektoren med lignende jobfunktioner i andre sektorer.

Og her mener Kent Petersen ikke, at hans medlemmers løn ligger over niveauet for sammenlignelige jobs i andre brancher.

- Det kommer an på sammenligningsgrundlaget. Hvis man går ind og tager gennemsnitsløn, som han gør, så er det jo rigtigt, at gennemsnitslønnen i den finansielle sektor ligger højere.

- Men det er jo fordi, vi er en branche, hvor vi har nogle med meget høje lønninger i den ene ende, og nogle med en forholdsvis lav løn i den anden ende. Det handler om, hvad vi sammenligner os med, siger Kent Petersen.

I sin rapport sammenligner Johannes Raaballe blandt andet finanssektorens gennemsnitløn på knap 55. 000 kr. med den gennemsnitlige løn på Aarhus Universitet, som er på knap 41.000 kr. Og på trods af Kent Petersens påstand om, at det svært at sammenligne brancherne, står Raaballe fast på sin kritik.

- Jeg har svært ved at se, at uddannelsesniveauet i den finansielle sektor er højere end på eksempelvis universiteter, hvor lønniveauet er væsentligt lavere, siger han.