Find en lejebolig: Sådan finder du drømmeboligen

16x9

Lejemarkedet i de store byer er under pres. Udbuddet af lejeboliger er faldende, og særligt i sommermånederne, hvor de studerende strømmer til for at tage en uddannelse, kan det være uhyre svært at finde en lejebolig.

Her kan du få svar på, hvordan du bedst finder en bolig, du kan leje.

Søger du en bolig, du kan leje, er der i udgangspunktet flere veje, du kan gå. Du kan enten leje af en privatperson, en kommune, gennem et selskab eller en pensionskasse.

Den lange vej: Stil dig i kø
Har du god tid, kan du vælge at skrive dig op til en bolig. Det kan man gøre hos de enkelte boligselskaber, som du finde en liste over ved at besøge Danmarks Almene Boliger interesse- og brancheorganisation, BL, på www.bl.dk. Du kan også finde en oversigt ved at besøge www.boligforeningen.com.

Det kan være en uoverskuelig affære, da der er rigtig mange boligforeninger i Danmark, men det kan være umagen værd. Her kan man nemlig få fat i både familieboliger, ungdomsboliger, handicapboliger, kollegieboliger samt ældre - og seniorboliger, og da boligorganisationer har til formål at opføre almennyttige boliger til billige penge, har de fleste har råd til at leje boligerne.

Fordelen er her, at boligerne udlejes efter en venteliste, hvor en ledig bolig som tommelfingerregel skal tilbydes den, der står øverst på listen. Ulempen er, at ventelisterne kan være årelange - helt op til 20 år i København.

Hvert boligselskab har en venteliste, som du kan blive skrevet op på. Det koster typisk 100-250 kroner at blive skrevet op, og for det meste skal man betale omkring 100 kroner om året for at fastholde sin plads.

Kontakt boligselskaberne direkte
Du kan dog slippe billigere, hvis du søger en almenbolig. På Boligbutikken, der lå på Københavns Hovedbanegård, kunne man førhen melde sig ind i flere boligforeninger i København på én gang. Det kan man ikke længere, da Boligbutikken lukkede. Det man dog stadig i Aarhus, hvor kan du bruge www.aarhusbolig.dk.

Har du ikke tid til at vente, kan du alternativt skrive direkte til de enkelte boligforeninger. Hvis du klikker dig ind på Landsbyggefondens hjemmeside www.lbf.dk, kan du finde en oversigt over alle de almene boligforeninger i Danmark, der har eller har haft ledige boliger. Det kan ved at søge på kommunenavnene under 'ledige boliger'.

Boligselskaberne kan man også kontakte direkte, og det kan være en god idé at gøre, hvis man kan se, de har haft eller har ledige boliger. Selv om mange ejendomme har ventelisteordninger, kan tildelingen i nemlig praksis være styret af tilfældigheder og gode forbindelser. Det kan være, at du er heldig.

Brug boligportaler, men...
Går du efter at leje privat findes der lidt flere muligheder, men du skal i en højere grad selv arbejde for sagen, da det her er udlejerne selv, der afgør, hvem de gerne vil leje ud til.

Vil du leje privat, kan du naturligvis bruge dit netværk, kan du også benytte dig af én eller flere af de mange boligportaler, der findes i Danmark.

De største hedder www.boligportalen.dk eller www.lejebolig.dk er blandt de største. Mange af siderne koster dog penge. Vil søge gratis, må man nøjes med et lidt mindre udbud. F.eks. koster det ikke noget at bruge www.akutbolig.dk, hvor man kan finde omkring 3.000 lejemål, der dog også tæler lejemål fra de betalte boligportaler.

Man skal dog være kritisk, inden man svinger dankortet og køber adgang til en boligportal. Læs eventuelt, hvad andre brugere skriver om de enkelte sites, inden du bruger dine penge.

Bare fordi det koster penge, betyder det ikke, at det er godt.

Kontakt selskaberne direkte
Man kan med fordel på egen hånd og helt gratis finde frem til mange af de boliger, flere af boligportalerne kræver penge for at vise frem. Det kan man ved at gå direkte til kilden.

Eksempelvis skilter ejendomsmæglerkæden EDC og andre selskaber selv med de boliger, som de udlejer eller formidler.

Nogle af de store selskaber, der lejer ud, er EDC, Housingdenmark og DEAS. DEAS har sågar deres egen boligportal, www.findbolig.nu, som man kan bruge gratis. Her får man dog adgang til DEAS' egne boliger.

Flere steder kan man sågar oprette en profil, og man bliver kontaktet, når der bliver noget ledigt, som passer.

I telefonbogen under ejendomsadministratorer kan du selv finde administratorer af private udlejningsejendomme. Du kan også søge administrationsselskaber og advokater på krak.dk, hvor du kan søge direkte på faggrupper. Gode søgeord er ejendomsadministration og advokater, skriver Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Et godt råd er at, at man skal være opsøgende, hvis man går efter den private udleje. Ifølge Ministeriet har vedholdende kontakt pr. telefon og brev til administratorer og advokater givet pote for mange.

Til de studerende
Er du studerende har du lidt flere muligheder. På ungdomsboliger.dk kan du finde en stor mængde ungdomsboliger i hele landet og skrive dig på en online-venteliste.

Da det ikke er alle ungdomsboliger, der er registreret på ungdomsboliger.dk, kan det give en fordel i boligjagten, hvis du også skriver sig op andre steder - eksempelvist via en almen boligforening, hvor der også findes ungdomsboliger.

Søger du bolig i Københavnsområdet, kan du bruge www.ubsbolig.dk, der er et administrationsselskab, der håndterer boliger beliggende i København, Roskilde og omegn, men også i Kolding, Næstved og Helsingør.

Du kan også bruge CIU.dk eller kollegierneskontor.dk, hvor man kan skrive sig op til en kollegie- eller ungdomsbolig.