Erhvervsjournalist sigtet for kursmanipulation

16x9

Bagmandspolitiet har sigtet en dansk erhvervsjournalist for kursmanipulation. Den sigtede har bedt om navneforbud, som retten nu skal tage stilling til.

Sigtelsen lyder på kursmanipulation overfor den erhvervsjournalist som Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet - kendt som Bagmandspolitiet - lige nu efterforsker.

Gennem sit virke skal vedkommende have manipuleret aktiekurser. En person mere er sigtet i sagen, og de har begge bedt om at få navneforbud, hvilket Københavns Byret nu skal tage stilling til. Derfor er detaljerne i sagen på nuværende tidspunkt begrænsede.

TV2 har været i kontakt med den pågældende journalist, der hverken vil sige noget om sigtelsen eller om vedkommende erkender sig skyldig.

Millionbøde og otte måneders fængsel
Sagen er ikke den første af sin art. I 2012 blev en redaktør ved et dansk finansmagasin idømt otte måneders ubetinget fængsel og en millionbøde i Højesteret for kursmanipulation.

Han havde ifølge retten ikke informeret godt nok om, at han selv ejede aktier i de selskaber, han skrev analyser om. Metoden var først at købe aktier for et stort beløb i et bestemt selskab, og bagefter rose selskabet i aktiekommentarer.

Retten slog fast, at redaktøren havde tjent op mod en million kroner på de kursudsving, som han var med til at skabe.

Bagmandspolitiet
Selv uden milliongevinster kan man dog godt være skyldig.

- Man behøver ikke nødvendigvis selv have tjent på det. Bare man har haft til forsæt at påvirke kursen i den ene eller anden retning, kan det være nok, siger juraprofessor Lars Bo Langsted.

Derfor er anklagemyndighedens opgave i den nye sag nu at bevise, at de sigtede har haft til hensigt at pumpe aktiekurser kunstigt op eller ned, og at det har haft en effekt.

- Den store opgave er at dokumentere, at det, der er blevet skrevet, rent faktisk har pĂĄvirket kurserne, siger Lars Bo Langsted.

Strafferammen i kursmanipulation er op til halvandet år, men kan under skærpende omstændigheder - for eksempel i tilfælde af store personlige gevinster - være helt op til seks år.