Vi ønsker en familie-venlig chef

16x9

Ifølge en ny undersøgelse vil langt flere mænd end kvinder helst have en chef, der forstår og prioriterer den svære balance mellem arbejde og privatliv, skriver Politiken onsdag.

Faktisk mener mændene, at det er en af de vigtigste egenskaber hos en god chef, at han eller hun formår at sikre balancen mellem de to liv.

Det fremgår af en ny stor undersøgelse af ledelsesadfærd og -kvalitet, som analysebureauet Epinion har udarbejdet for Djøf's nyhedsbrev, DeFacto.

- Det er en overraskende konklusion, men også en positiv overraskelse, for som jeg ser det, handler det om, at mændene føler et ansvar for hjemmets opgaver og for at finde en balance, der gør det muligt at have et fornuftigt familieliv ved siden af jobbet. Dermed afspejler undersøgelsen måske også en forandring på arbejdsmarkedet, siger Lars Qvistgaard, formand for Djøf's overenskomstforening, til Politiken.

I undersøgelsen er mænd og kvinder blevet bedt om at prioritere de vigtigste egenskaber hos deres nærmeste chef på jobbet.

Hos mændene er det den fjerdevigtigste egenskab hos en leder, at han eller hun formår at sikre en passende balance mellem arbejdsliv og privatliv - for kvinderne er den egenskab røget helt ned på en niendeplads.

Mens mænd og kvinder er uenige om vigtigheden af balancen mellem det private liv og arbejdet, er de til gengæld rørende enige om, at de vigtigste egenskaber hos en god chef er dennes evne til at udvise tillid og til at uddelegere ansvaret.

Men der er andre interessante konklusioner i undersøgelsen. Den afdækker også et særligt vovemod hos ældre medarbejdere, når det gælder om at sige fra over for en leder, der opfører sig dårligt, skriver Politiken.

Tre ud af fire medarbejdere over 55 år vil, ifølge undersøgelsen, give chefen ren besked, hvis der er problemer med ledelsesstilen. En selvtillid, der kan skyldes, at de ældre medarbejdere har været i firmaet så længe, at de har opbygget en specialviden, der er svær at undvære.

Men forklaringen kan også være, at danskerne er mere modige i en spørgeundersøgelse end i virkelighedens verden, mener Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori på Aarhus Universitet:

- Når jeg sammenholder undersøgelsens resultater med alt, hvad jeg har læst og hørt, er der en modsætning. De ønsker måske, at de ville sige lederen imod, men jeg tror, at der i et vist omfang er tale om selvbedrag. Mange fyringsrunder starter med, at det er de ældste medarbejdere, der ryger, og hvis du render rundt og kritiserer din leder, er du endnu mere udsat, siger han til Politiken.