Priskrigen er i gang: Aldrig har det været så billigt at låne

16x9

Bankernes og realkreditinstitutternes kamp om at kapre de danske boligejere er begyndt.

Flere danske realkreditinstitutter har allerede skruet ned for gebyrerne, og det vil de fortsætte med at gøre, lyder det fra John Norden, der er direktør i bankportalen, Mybanker.dk.

Og dét må man ikke overse som boligejer. Der er nemlig penge at spare.

- Boligejerne kan med kæmpe fordel begynde at sætte sig ind i det her. Der har aldrig været så mange muligheder, og det har aldrig været billigere at låne, siger han.

De vrimler med billige og forskellige produkter i øjeblikket - bankerne og realkreditinstitutterne lancerer dem, for at lokke kunderne i butikken. Og der er flere på vej, lyder beskeden.

Årsagen til, at priserne trykkes, skal findes i Jyske Banks ægteskab med BRF Kredit og brud med Totalkredit tidligere på året, forklarer John Norden.

Jyske Bank lagde efter fusionen med BRF Kredit hårdt ud med at introducere markedets billigste boliglån -et lån, der faktisk er billigere end et F1­lån. Efterfølgende har banken tilladt, at 'gamle' Totalkredit-kunder gebyrfrit kan skifte til et Jyske Bank-produkt, uden at banken opkræver et gebyr, skriver Jyllands­Posten i dag.

Og det har presset branchen og sat en ild i en priskrig, John Norden vurderer, vil eskalere.

Allerede nu har Jyske Bank med den administrerende direktør, Anders Dam i spidsen, lokket 6,4 milliarder kroner i hus, og bankens egne forventninger er, at det tal vil stige til over 22 milliarder kroner, inden året er omme.

- Han (Anders Dam, red.) er begyndt at stjæle kunderne fra Totalkredit, men vi kan forvente, at alle spillere på markedet er nødt til at tage deres forholdsregler, siger John Norden.

Realkreditinstitutternes samlede udlån er faldet for første gang nogensinde.

Realkreditinstitutterne kan ikke sætte renten ned, så der er reelt kun én vej, de kan gå: De må skære i gebyrerne, bidragssatserne og ændre på kursskæringen, lyder det fra John Norden.

Både BRF Kredit og Totalkredit har allerede bevæget sig i den retning, og snart vil flere følge efter, vurderer han.

- Det her påvirker allerede bidragssatsen og kursskæringen, men priskrigen kommer til at køre endnu mere på de her to områder, siger John Norden.

Derfor bør boligejere bør holde øjne og ører åbne, lyder opfordringen. Der er nemlig penge at spare.

Om små to måneder er der et vindue for at konvertere sine realkreditlån og indfri gælden, og det bør man bruge som en anledning til at kigge kritisk på boliggælden, mener John Norden.