Dobbelt-gebyr: Sådan undgår du at blive flået i banken

16x9

Flere danske banker opkræver ifølge analyseinstituttet Morningstar et såkaldt dobbelt-gebyr for at rådgive de kunder, der ejer investeringsbeviser - en anklage, der bakkes op af Finanstilsynet, skriver Børsen.

Ifølge Morningsstar så drejer det sig om to gebyrer: Depotpleje-gebyret, som bankerne er begyndt at opkræve for at rådgive kunderne, og formidlingsprovisionen, som kunderne i forvejen betaler via investeringsforeningen for få rådgivning.

På den måde risikerer flere kunder at skulle betale dobbelt for rådgivning, når de skal investere deres penge, lyder kritikken fra Morningstar.

Ifølge Paolo Astorri, der er partner fondsmæglerselskabet Miranova, der forvalter privatkunders investeringer, så er der dog flere gebyrer, man som forbruger bør holde et skarpt øje med.

Først: Bankrådgiveren er en sælger
Der kan nemlig gemme sig en perlerække af gebyrer og udgifter, som man kan skære ned på, når man vil investere, oplyser han.

- Går du ned i en vilkårlig filial for at investere, vil du blive mødt af en rådgiver, der er instrueret i, hvilke produkter, der kan løse dit specifikke behov, siger Paolo Astorri.

Det skal han gøre på samme måde som enhver anden rådviger - ved at afdække kundens ønske om afkast og risikoprofil.

Går man til Danske Bank, vil rådgiveren dog med stor sandsynlighed anbefale, at man investerer i et 'produkt' Danske Invest, og går man til Nordea, vil rådgiveren pege på et papir, udstedt af Nordea Invest, lyder det.

Der er med andre ord ofte en sammenhæng mellem bankerne og investeringsforeningerne, og der er interesser og penge på spil, når bankrådgiverne giver deres råd. Tror man, at man får en uafhængig rådgivning, tager man med andre ord fejl, mener Paolo Astorri.

Når det er sagt, så er man også nødt til at tage gebyrbrillerne på. Enhver udgift bør nemlig ses som et afkast, man ikke får på sin investering, da det tærer på overskuddet.

Her er gebyrfælderne
- Min anbefaling er, at man helt sikkert bør gå efter den løsning, hvor der er et minimum af gebyrer. Der kan være gebyrer for administrationsomkostninger af investeringsbeviserne, gebyrer for køb og salg, kurtage, og gebyrer for at have beviserne stående i et depot, siger Paolo Astorri.

- Det er for eksempel en god idé at spørge til, om man betaler for ekstra gebyrer som netop depotpleje-gebyret, supplerer han.

Det er ikke sikkert, at man helt kan slippe for gebyrerne, men der er masser af plads til at opnå en 'rabat' som forbruger, hvis man er villig til at arbejde lidt for sagen, lyder det.

Der er forskel på bankernes priser
For eksempel kan der være forskel på, hvad man betaler i kurtage fra bank til bank, og det er derfor en god idé at sammenligne bankernes gebyrer.

Ifølge Paolo Astorri, kan man nemlig risikere at skulle betale mellem seks og ti gange mere for at sælge og købe værdipapirer, hvis man vælger den forkerte bank.

- Der findes faktisk banker, der ikke kræver gebyrer for at opbevare papirerne i depotet, siger Paolo Astorri.

Se på investerings-metoden
Derudover bør man se på, hvilke gebyrer bankerne kræver for at 'pleje' din investering.

- Man bør være opmærksom på, at flere banker tilbyder en pasningsordning - en administration af investeringsbeviserne - hvor man løbende skifter ud i porteføljen, og det kan være dyrt, siger han.

Hver der skiftes ud i porteføljen koster det nemlig et gebyr, der kan variere fra bank til bank.

Ét af hans bedste råd er derfor, at man generelt forsøger at holde udgifterne nede ved at købe investeringsbeviser, der ikke kræver løbende vedligehold og overvågning - de såkaldte passive indeksforeninger.

Bankerne lever af gebyrer
- Det, vi har set, er helt konkret, at der generelt sker en alt for stor udskiftning af beviserne, siger Paolo Astorri.

Det gør man for at 'slå' markedet, det vil sige klare bedre, end alle andre, ved at købe og eje ´de rigtige' aktier og obligationer.

Det har bankerne en interesse i, da de tjener penge, hver gang de sælger og køber nye papirer for kunderne. Jo mere aktiv forvaltningen er, desto mere tjener bankerne.

Det er grundlæggende det, som branchen lever af: Analyser og gebyrer på transaktionerne, siger Paolo Astorri.

Derfor bør man som almindelig investor overveje at investere sine penge i produkter, hvor der ikke skiftes ud løbende.

- Det er rent faktisk den eneste vej, man bør gå for at få det bedst mulige afkast i forhold til risiko og omkostninger, siger Paolo Astorri.